Noile paşapoarte ale românilor, mult mai sigure şi mai frumoase
Românii au, din această săptămână, paşapoarte noi. Mai sigure şi mai frumoase, spun şefii de la Afaceri Interne. Ministerul a pus deja în circulaţie o nouă generaţie de documente pentru călătorie.
Românii au, din această săptămână, paşapoarte noi. Mai sigure şi mai frumoase, spun şefii de la Afaceri Interne. Ministerul a pus deja în circulaţie o nouă generaţie de documente pentru călătorie.
Peste 60 de elemente de securitate au fost inserate în paginile noilor paşapoarte. Unele sunt vizibile în anumite unghiuri, în funcţie de lumină, precum simbolul de pe pagina cu cip a noului paşaport electronic. Pentru prima oară apare şi un element care crează o iluzie optică chiar pe pagina unde se regăsesc fotografia persoanei care deţine documentul, data ei de naştere, dar şi harta României.
Paşapoartele simple temporare sunt şi ele mult diferite faţă de cele vechi. Pe mijlocul paginii este imprimată stema României, iar în lumină apar elemente precum indicativul ţării sau conturul hărţii. În plus, fiecare filă a ambelor tipuri de paşaport are un design special care va ajuta şi la promovarea României.
Modelul a fost inspirat după cel finlandez, iar costul pentru emiterea paşaportului rămâne aceleaşi. 258 de lei, pentru paşaportul simplu electronic, valabil 10 ani în cazul adulţilor, şi 96 de lei, pentru paşaportul simplu temporar.
Ministerul încearcă să reducă şi timpul de eliberare şi a lansat şi o aplicaţie numită Status Paşaport, de unde cei care au făcut solicitări pot afla stadiul cererii lor.
După paşapoarte, Ministerul Afacerilor Interne vrea să modernizeze şi actele de stare civilă. Mirii, de exemplu, ar putea semna certificatul de căsătorie şi în format electronic iar cei plecaţi în străinătate nu vor mai trebui să se întoarcă acasă pentru a avea acces la EL.
Prin proiectul de lege se interzice şi acordarea a mai mult de trei prenume nou-născuţilor, iar cetăţenii certaţi cu legea nu vor mai putea să şi schimbe numele. Aceasta iniţiativa legislativă este în dezbatere publică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰