Social

Noi promisiuni de la CNADNR. Câți kilometri de autostradă vor fi construiţi până în 2018

Publicat pe 14.08.2016 la 15:36 Actualizat pe 14.08.2016 la 15:49

România va avea 1.000 de kilometri de autostradă în prima jumătate a anului 2018, multe proiecte fiind oprite din cauza lipsei autorizaţiilor de construire, a declarat, duminică, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Cătălin Homor.

România va avea 1.000 de kilometri de autostradă în prima jumătate a anului 2018, multe proiecte fiind oprite din cauza lipsei autorizaţiilor de construire, a declarat, duminică, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Cătălin Homor.

"Eu sunt optimist. A fost un an foarte greu pentru noi, un an în care am reuşit să deblocăm dacă nu toate proiectele, spre 90% dintre ele şi, indiferent ce se întâmplă la anul, aceste proiecte vor fi finalizate: Sebeş -Turda integral, Lugoj-Deva integral, Suplacu de Barcău-Borş, Mihăieşti-Nădăşelu, intrarea în Bucureşti A3. Primii 1.000 de km pot pune (că vor fi gata) în prima jumătate a anului 2018", a afirmat Homor.

Potrivit acestuia, cauza principală pentru care aceste proiecte au mers "îngreunat" a fost conceptul de implementare, faptul că au fost realizate studii de fezabilitate ce au fost scoase la licitaţie pentru proiectare şi execuţie către constructor iar acesta, în momentul în care i s-a dat "libertatea să proiecteze după propriile interese, a speculat orice scăpare din studiul de fezabilitate pentru a-şi diminua costurile de proiectare".

"Am schimbat asta. Noul plan de implementare se aplică pentru noile proiecte ce vor fi scoase la licitaţie. Concret, cel care realizează studiul de fezabilitate realizează şi studiul tehnic şi îşi dedică activitatea şi pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Va fi cineva specializat, un proiectant. Constructorul primeşte proiectul, autorizaţia şi predarea terenurilor. De principiu constructorul nu gândeşte, el munceşte, dacă îi lăsăm libertatea de a gândi pentru noi e o mare greşeală", a explicat directorul CNADNR.

El a subliniat că fiecare lot de autostradă aflat în execuţie avea o probabilitate de a fi finalizat până la sfârşitul acestui an, dar, după o "radiografie" s-a constatat că o mare parte dintre proiecte avea probleme majore, precum lipsa autorizaţiei de construire.

"Fiecare sector, fiecare lot de autostradă în execuţie avea oareşce probabilitate de a se finaliza la sfârşitul anului, dar, după ce am făcut o radiografie asupra tuturor acestor proiecte, am constatat că mare parte dintre ele au probleme majore incompatibile cu evoluţia. Una dintre cele mai importante este lipsa autorizaţiilor de construire. S-a lucrat foarte mult timp fără autorizaţii. Dacă s-ar fi continuat acest ritm cu siguranţă că s-ar fi terminat... Dar acest tip de lucru fără autorizaţie este penal, este pedepsit de Codul penal şi a trebuit să oprim acest lucru cu Inspectoratul de stat în construcţii, care a emis ordin de sistare a lucrărilor", a afirmat Homor.

El a dat ca exemplu în acest sens tronsoanele de autostradă Sebeş- Turda, cele 4 loturi, pentru care nu exista autorizaţie de construire, "doar pe alocuri, pe porţiuni foarte mici, se putea lucra legal".

"În luna martie a fost emisă Ordonanţa 7, pregătită cu Ministerul Transporturilor tocmai pentru a accelera acest proces de emitere a autorizaţiilor. O autorizaţie de construire se poate obţine într-un an sau poate chiar mai mult de când se iniţiază. În momentul de faţă avem sectorul Sebeş - Turda care este complet acoperit de autorizaţii şi se lucrează la capacitate maximă", a mai spus Cătălin Homor.

Directorul general al CNADNR a subliniat că Sebeş-Turda, loturile 3 şi 4, sunt în fază destul de avansată şi există posibilitatea de a fi deschise la sfârşitul anului, "însă cea mai mică influenta negativă, vremea- plouă două săptămâni- ne duc lucrările în anul viitor".

Drept sigur deschişi, Homor a menţionat cei 22 km între Orăştie şi Sibiu, sectorul de autostradă care a fost demolat, programul fiind ca la sfârşitul lui septembrie traficul să fie repus în zonă.

"Se lucrează, proiectul a fost avizat marţi...Există patru expertize tehnice...Este prima oară în ultimii 15 ani când compania (CNADNR n.r) îşi asumă şi răspunde pentru reparaţii în regie proprie", a precizat Cătălin Homor .

De asemenea, el a menţionat şi tronsonul Lugoj - Deva, care are trei loturi, iar pentru primul lot, de 15 km, există probabilitatea spre 100% de a fi deschis traficului anul acesta.

"Pe Lugoj-Deva avem şi celebra peşteră ce împiedică emiterea acordului de mediu pentru emiterea autorizaţiei de construire. În momentul de faţă subiectul e într-o mişcare destul de accelerată. Este o chestiune de timp până primim autorizaţia. Noi estimăm că în a doua decadă a lunii septembrie să avem autorizaţia pe masă. În aceste condiţii cei 15 km vor fi finalizaţi şi redaţi traficului", a menţionat directorul CNADNR.

Sursa: Agerpres

În articolul

Noi promisiuni de la CNADNR. Câți kilometri de autostradă vor fi construiţi până în 2018

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Citește și

Copil şi mamă spulberaţi cu maşina de un adolescent de 15 ani, în Alexandria (Video)pe observatornews.ro
Un şofer de 15 ani a spulberat o mamă care îşi plimba copilul, în Alexandriape observatornews.ro
O nouă țară europeană intră, din nou, în carantină! Peste 300.000 de oameni sunt afectați. În Italia se pregătesc restricții noipe a1.ro
🔥🔥🔥 Atenție, conținut nerecomandat cardiacilor! Daniela Crudu şi sora ei, show incendiar la plajă | VIDEOpe a1.ro
Familii disperate la Spitalul de Urgență Craiova: „Ne-aţi băgat mama în sac şi ziceţi că are COVID, nemernicilor!“pe spynews.ro
Caz șocant la malul mării. Cadavrele a doi tineri au fost găsite într-o valiză. Cine sunt victimele și ce vârstă aveaupe spynews.ro
Declaraţie total neaşteptată făcută de Anamaria Prodan după ce l-a lovit cu pumnul în faţă pe Dan Alexa. "E sufletul meu"pe antenasport.ro
Cristian Borcea a confirmat că a câştigat 70 de milioane de euro, în cei peste 4 ani cât a stat la închisoare: "Am făcut banii ăştia"pe antenasport.ro
15 Dayspe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Bianca era gravidă în luna a șaptea când a aflat că are COVID-19. ”Știam că testul va fi pozitiv!” Ce simptome avea tânăra mămicăpe antena3.ro
Ce e în mintea oamenilor care spun că nu există COVID? Fenomenul, explicat de dr. Cristian Andreipe antena3.ro
5 destinatii de vacanta din Romania unde poti merge cu cortulpe cars.ro
Cine este soțul Oanei Roman. Are o nouă meserie. Unii s-ar rușina să facă astape playtech.ro
Horoscop săptămânal, 13 - 19 iulie. Vărsătorii învață să se bucure de lucrurile măruntepe jurnalul.ro
Ce se întâmplă cu pensiile? Cîțu, anunț importantpe jurnalul.ro