Antena Meniu Search
x

Notele se dau pe ochi frumoşi în şcolile din România

Cel puţin aşa reiese din socotelile Ministerului Educaţiei. Oficialii au constatat că notele de la clasă nu se potrivesc deloc cu cele de la examene. Diferenţele sunt de cel puţin 2 puncte.

Vezi și

Ministerul Educaţiei a făcut o analiză care arată că un elev de nota 10 la şcoală, primeşte cel mult nota 8 la Evaluarea naţională scrisă. Profesorii îi amăgesc pe şcolarii care într-o primă fază sunt mândri de carnetul lor de note, mai apoi.

"Mă mai simt aşa păcălit de profesori. Câteodată profesorii mi-au mai dat nişte note mari, cred eu, pe nemerit ", spune un elev.

Catalogul este "manevrat" şi de aşa-zişii elevi-vânători.

"Mă duc la meditaţii şi învăţ sau mai fac copiuţe ", adaugă un alt elev.

Cele mai multe cataloage ireale sunt în judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Olt şi Timiş. Aici sunt diferenţe de aproape 3 puncte între notele de la clasă şi cele de la examenele naţionale.

În schimb, în judeţele Gorj, Brăila şi în Bucureşti elevii primesc note apropiate de valoarea pregătirii lor. Practic, la nivel naţional, un 10 înseamnă, în fapt, 8,50 - 9.

Evaluările incorecte nu doar că-i aduc pe elevi nepregătiţi la examene, dar nu-i învaţă să preţuiască un calificativ.

"Ar putea fi un fel de încurajare, dar nu atunci când se întâmplă foarte des. Apare lipsa de încredere până la urmă", explică Mădălina Chițac, psiholog.

Şefii din Educaţie se gândesc să nu mai pună note la discipline cum ar fi educaţie fizică, desen, muzică sau religie. Aici elevii vor fi altfel notaţi: cu insuficient, satisfăcător, bine sau foarte bine.

"Evident că aici putem să aplicăm eventual calificativele de rigoare." a declarat inspectorul școlar al Capitalei, Marian Banu.

Până se va schimba sistemul de notare, Ministerul Educaţiei a decis să schimbe rapid felul în care elevii vor fi admişi la liceu. Notele din timpul claselor 5-8 nu vor mai conta în proporţie de 50% din media finală, ci doar un sfert. Restul, de 75%, va fi dat de Evaluarea Naţională.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri sociale » Notele se dau pe ochi frumoşi în şcolile din România