Antena Meniu Search
x

Noua formulă prin care românii primesc Lumina Sfântă de Paşte, de la Ierusalim

Lumina Sfântă nu va mai ajunge în România ca în ceilalţi ani. Este decizia Patriarhului care a cerut să fie trimisă de la Ierusalim, la Bucureşti, din cauza restricţiilor de pandemie. Credincioşii care vor participa la slujba de Înviere trebuie să respecte distanţa de un metru şi jumătate în curtea bisericilor şi doi metri în interior. Regulile vor fi prezentate oficial mâine, după întâlnirea clericilor cu premierul Romaniei.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 20.04.2021, 19:38

Vezi și
  • Restricţiile de circulaţie, ridicate în noaptea de 1 spre 2 mai, pentru ca românii să poată participa la slujba de Înviere.

Un avion special va fi trimis de Patriarhia Română la Tel Aviv, pentru aducerea Luminii Sfinte. După ceremonia de la Sfântul Mormânt, din Ierusalim, Lumina Sfântă va ajunge pe aeroportul din Bucureşti după ora 18. 

Începând cu anul 2009, Sfânta Lumină sosea în Bucureşti cu o delegaţie care pleca de aici spre Ierusalim. Anul acesta, însă, reprezentantul Patriarhiei Române la Ierusalim va sosi cu Lumina pe aeroportul de la Bucureşti. 

Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Sfintele Locuri, este cel care va sosi pe Aeroportul Henri Coandă, unde va avea loc primirea oficială.

Restricţiile de circulaţie sunt suspendate în noaptea de Înviere, de la ora 8 seara până la 5 dimineaţa, pentru participarea la slujbele religioase. Credincioşii care vor merge la Înviere trebuie să respecte îndrumările bisericeşti. Masca de protecţie va fi obligatorie. 

Pe acelaşi subiect

Mesaj transmis de Biserica Ortodoxă Română, în legătură cu regulile din noaptea de Înviere

În curtea bisericilor vor exista marcaje pe jos astfel încât credincioşii să poată participa la slujba de Înviere, dar să păstreze distanţa de 1,5 metri. Pe platoul de la Patriarhie, vor fi amenajate 500 de astfel de locuri. 

La interior, regulile sunt diferite. 

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Biserica Ortodoxă Română: Cei mai mulţi oameni vin la biserică pentru prima parte a slujbei, care durează 45 de minute. Cei care vor să intre în biserică o vor putea face în limita unui număr care rezultă din spaţiul bisericii raportat la distanţa de doi metri care trebuie păstrat între persoane, deci o arie de patru metri pătraţi în jurul oricărei persoane. 

În plus, pentru a evita aglomeraţia, oamenii sunt rugaţi să meargă la biserică în zona în care locuiesc. Pâinea binecuvântată şi agheasma vor fi distribuite afară, în mai multe puncte special amenajate. Restricţiile de circulaţie sunt ridicate în noaptea de Înviere, de la ora opt seara până la cinci dimineaţa, pentru participarea la slujbele religioase. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Noua formulă prin care românii primesc Lumina Sfântă de Paşte, de la Ierusalim