Noua programă şcolară stârneşte revoltă în rândul părinţilor! La ora de religie, copiii lor vor analiza texte din vechiul testament
Elevii vor analiza la ora de religie texte din vechiul testament. Noua programă şcolară a stârnit indignare în rândul părinţilor. Ministrul educaţiei spune că nu a citit proiectul, aşa că nu poate comenta. Cert este că există o directivă a comisiei europene care prevede ca elevii din gimnaziu să studieze istoria religiilor, nu dogmele unui anumit cult.
Elevii vor analiza la ora de religie texte din vechiul testament. Noua programă şcolară a stârnit indignare în rândul părinţilor. Ministrul educaţiei spune că nu a citit proiectul, aşa că nu poate comenta. Cert este că există o directivă a comisiei europene care prevede ca elevii din gimnaziu să studieze istoria religiilor, nu dogmele unui anumit cult.
Aproape orice copil ştie rugăciunea de căpătâi a creştin-ortodocşilor. Unii au învăţat-o acasă, alţii la şcoală. Ora de religie a fost mereu confundată cu ora de religie ortodoxă. Mulţi părinţi nici nu ştiu că pot alege.
-Se preda şi altă religie la noi în şcoli?! Nu ştiam!
-Noi, ortodocşii, aşa suntem învăţaţi, despre alţii nu ştiu ce să spun.
- Legea Graţierii revine în dezbateri controversate. Senatorul PSD Șerban Nicolae vrea ca cei condamnați pentru...
- Infecţiile intraspitaliceşti au mai ucis un pacient la Spitalul Bagdasar din Capitală
- DRAMĂ ROMÂNEASCĂ LA LONDRA. O mamă a plecat prima oară din ţară ca să îşi aducă acasă fiul omorât de un...
-Având în vedere că la noi sunt mai multe religii...
-Dacă ceilalţi au alte opţiuni, să se asigure condiţii.
-Nu ştiu cum ar putea să cuprindă într-o oră toate cultele.
Începând cu clasa a V-a, ora de Religie se va preda după 14 programe şcolare noi. Câte una pentru fiecare cult religios din România. Deocamdată, doar programa şcolară pentru ora de religie Ortodoxă a fost în dezbatere publică. Unii specialişti în educaţie au considerat că seamănă a îndoctrinare.
-Se vorbeşte de cel puţin 10 ani de zile de disciplina aceasta şi ştiu că naşte multe controverse. Să ne uităm, comparativ, cum arată programa actuală de religie ortodoxă şi cum arată programa nouă şi să discutăm punctual, când o avem pe cea oficială.
Dar nici directorul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei şi nici ministrul nu au părut să cunoască în amănunt, ce prevede noua programă pusă în dezbatere pentru cultul ortodox.
-Lucrurile de detaliu le formulaţi în scris şi răspund inspectorii de specialitate care au coordonat disciplina respectivă.
Ce n-a ştiut ministrul, apare negru pe alb în programa şcolară pusă în dezbatere pe site-ul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei. Concret, la sfârşitul studiului, elevii vor trebui să manifeste un comportament moral în acord cu valorile cultului ortodox şi să poată raporta experienţele din viaţa de zi cu zi la principiile religioase, cu respectarea identităţii şi diversităţii religioase. Asta, deşi programa nu aminteşte mai nimic despre diversitatea religioasă.
-Nu putem vorbi de îndoctrinare, mai ales dacă vorbim de o oră de predare pe săptămână. Predarea relilgiei în şcoală nu urmăreşte aşa ceva.
Consiliul Europei ne-a făcut şi o recomandare, în 2005. Înlocuirea orei de Religie cu o oră de Istorie a Religiilor.
-În funcţie de ce se întâmplă la nivel european, în reglementările europene, noi, în România trebuie să adoptăm aceste reglementări. Eu nu sunt profesor de religie, dacă aş fi profesor de religie mi-aş permite să vă dau un răspuns.
În prezenţa atâtor non-răspunsuri din partea mai-marilor din Educaţie, ora de religie pare că rămâne la mila Domnului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰