Antena Meniu Search
x

Video Noul muzeu de 15 milioane de euro din Cluj stârneşte controverse înainte de construcţie: "Este o denumire destul de nefericită"

Singurul muzeu din Transilvania construit în ultimul secol va fi făcut în Floreşti, Cluj, cu bani din PNRR. 146 milioane de lei va costa impozanta construcţie, care va funcţiona ca o extensie a Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj. Nici nu a fost pusă piatra de temelie, că denumirea acestuia, de "Muzeul identităților și conflictelor transilvănene" a stârnit controverse. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 25.05.2023, 08:29

Vezi și

Cu 15 milioane de euro se va construi "Muzeul identităţilor şi conflictelor transilvănene". Spaţiul care există acum nu mai e suficient. 

Felix Marcu, director Muzeul de Istorie a Transilvaniei Cluj: Aici sunt şi depozitele unde sunt depozitate toate cele 400.000 de obiecte de patrimoniu mobil, în condiţii destul de improprii, adică în subsolurile clădirii cu probleme de umiditate.  

Numele stârneşte deja controverse

Alex Prunean, reporter Observator: Muzeul ar urma să fie construit pe acest teren din Floreşti, în suprafaţa de 12.000 mp. Pe lângă cladirea propriu zisă care va avea 3 etaje şi va fi aproape autonomă din punct de vedere al energiei, vor fi amenajate parcări, zone de recreere şi de desfăşurare a activităţilor culturale în aer liber. 

Pe acelaşi subiect

Pe de altă parte, numele stârneşte deja controverse, atât în rândul unor istorici, cât şi la nivelul guvernanţilor, care spun că "Muzeul identităţilor şi conflictelor transilvănene" poate fi instigator. 

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii: Este o denumire destul de nefericită. Am vorbit la MIPE, am primit corespodenţa dintre MIPE şi Comisia Europeana prin care s-a solicitat, s-a aprobat schimbarea denumirii în Galeria Istorică a Transilvaniei.  

Când ar putea fi deschis noul muzeu

Cei care au făcut proiectul se justifică prin faptul că axa prin care s-au câştigat banii europeni se referea exact la conflictele şi evoluţia istorică a diferitelor etnii.

Felix Marcu, director Muzeul de Istorie a Transilvaniei Cluj: Deci cred că este o exagerare. Ar trebui să înţeleagă oricine că obiectivul nostru nu este acesta, adică obiectivul nostru e să creăm un muzeu modern, de care să beneficieze toată lumea. 

Localnică: Nu există niciun conflict, e în capul lor, de acolo de sus. În capul nostru, al oamenilor de rând nu există niciun conflict. 

Noul muzeu ar urma sa fie gata în 2026.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Noul muzeu de 15 milioane de euro din Cluj stârneşte controverse înainte de construcţie: "Este o denumire destul de nefericită"