Antena Meniu Search
x

Video "Nu ne-am aşteptat la o asemenea scădere". Producătorii de roşii, presaţi să vândă ieftin şi repede, ca să prindă subvenţiile din Programul Tomata

Roşiile costau şi 30 de lei kilogramul, când au ieşit din solarii, în urmă cu o lună. Însă în unele pieţe se vând acum cu 3 lei pe kilogram. Producătorii spun că nu îşi recuperează investiţiile, afişând acest preţ. Însă dacă vor să prindă subvenţiile din Programul Tomata sunt nevoiţi să vândă cantităţi mari într-un timp limitat.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 07.06.2022, 08:52

Vezi și

În Caracal, judeţul Olt, regina tarabelor rămâne roşia românească, foarte sănătoasă şi savuroasă. Un kilogram a ajuns să coste şi trei lei. Convenabil pentru clienţi, nu şi pentru producători.

Maria Bică, producător: Preţurile sunt foarte mici. Nu ne-am aşteptat la o asemenea scădere. Am investit în combustibil, în lemne.

Nici vremea nu i-a ajutat pe fermieri. 

Cristina Oprea, reporter Observator: Roșiile s-au copt târziu și toate odată. Abia după jumătatea lunii mai au putut producătorii să își aducă marfa în piețe. Și pentru că recolta a fost una bogată, pentru a nu rămâne cu roșiile nevândute, au fost nevoiți să lase la preț. 

Pe acelaşi subiect

Producătorii de roșii, presați să vândă ca să prindă subvenţiile din Programul Tomata

Presiunea de a vinde repede în cantităţi mari ţine şi de Programul Tomata. Statul oferă o subvenţie de 3000 de euro la hectar. Însă numai dacă producătorii vând cel puţin două tone de roşii pentru fiecare 1000 de metri pătraţi de pământ. Termenul iniţial de realizare a acestor cote era de 10 iunie. Acum, Ministerul Agriculturii l-a prelungit până la 1 iulie.

Cecilia Mocanu, producător: Ne ajută, dar oricum noi am ieşit mai din timp, că le-am protejat, le-am încălzit, am băgat tunuri pe motorină...9 lei motorina. Noi tot mai vindem aici cu preţ, dar la noi pe vale e un leu kilogramul.

La nici 20 de kilometri de Caracal, în Băbiciu Olt, nea Marin își face calculul. Roșia nu mai e mare afacere, spune omul, exasperat de costurile de producţie, mult prea mari. Dacă direct de la producători roşiile pot fi cumpărate cu un leu şi 50 de bani, în magazine tomatele ajung să sară de 10 lei kilogramul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » "Nu ne-am aşteptat la o asemenea scădere". Producătorii de roşii, presaţi să vândă ieftin şi repede, ca să prindă subvenţiile din Programul Tomata