Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Număr unic pentru urgenţele legate de copii. "DGASCP-urile au numere în diferite reţele, nu le cunoaşte nimeni"

Premierul Florin Cîţu a anunţat că România "se numără printre primele ţări din lume care vine cu soluţii aplicate pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19", prin programul "Din grijă pentru copii", care va oferi servicii psihologice gratuite, dar şi acces la formare şi resurse pentru specialişti şi părinţi pentru a gestiona nevoile psihoemoţionale ale celor mici.

de Cornel Preda

la 14.09.2021 , 13:49

Mădălina Turza, consilier de stat, coordonatorul programului "Din grijă pentru copii" Mădălina Turza, consilier de stat, coordonatorul programului "Din grijă pentru copii"

Premierul Florin Cîţu a anunţat că o ordonanţă de guvern care va fundamenta programul "Din grijă pentru copii" va fi adoptată cel mai probabil săptămâna viitoare şi a lăudat-o pe consilierul de stat Mădălina Turza care a lucrat la acest proiect.

"Mă bucur să anunţ că România se numără printre primele ţări din lume care vine cu soluţii aplicate pentru copii, în contextul pandemiei de Covid-19. Ordonanţa de urgenţă care va fundamenta acest program va fi adoptată de Guvern. O felicit pe consilierul de stat Mădălina Turza, cea care a reuşit să pună rotiţele în mişcare", a declarat Florin Cîţu, la prezentarea proiectului de act normativ pentru implementarea Programului Național de Suport pentru Copii „Din grijă pentru copii”.

"Este un proiect la care eu personal ţin foarte mult şi mă bucur că am reuşit să îl avem într-un timp atât de scurt. Cele mai bune soluţii vin de la specialişti. Măsurile din acest program sunt rezultatul a zeci de întâlniri ale grupurilor tehnice de lucru, care au adus la masă experţii din sociatatea publică şi civilă. Am încredere că proiectul va fi unul de succes", a mai spus Florin Cîţu.

Articolul continuă după reclamă

Ce prevede programul "Din grijă pentru copii"

Pe acelaşi subiect

Premierul a subliniat că programul nu cuprinde doar măsuri ce ţin de creşterea rezilienţei copiilor, ci şi de creşterea capacităţii de intervenţie în cazurile de violenţă împotriva copiilor.

"Vom avea cele mai noi soluţii de combatere a criminalităţii online împotriva copiilor. Din grijă pentru copii, România va avea un sistem informatic performant, cu programe de cyber forensics pentru analizare, sortare, profilare şi decriptare a materialelor online cu caracter abuziv. Cred că această dimensiune a proiectului este foarte importantă, în condiţiile în care tot mai mulţi copii sunt familiarizaţi cu mediul online, copiii trebuie protejaţi mereu, oriunde", a mai afirmat Cîţu.

Consilierul de stat Mădălina Turza, coordonatorul programului "Din grijă pentru copii", a declarat că proiectul se va întinde pe o durată de 2 ani şi va avea un buget de aproape 6 milioane de euro. Ea a precizat că vor fi acordate 70.000 de ore gratuite de consiliere psihologică şi psihoterapie pentru copiii identificaţi cu tulburări psiho-emoţionale generate de pandemia de COVID-19.

Număr unic pentru urgenţe legate de copii

Mădălina Turza a menţionat şi introducerea de către Ministerul Educaţiei în curriculumul şcolar a tematicilor de educaţie psiho-emoţională, managementul emoţiilor şi siguranţa online.

Consilierul de stat a subliniat că programul vizează şi implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruţi prin sistemul RO-ALERT, precum şi crearea unui număr unic la nivel naţional pentru urgenţe legate de copii, altele decât cele semnalate la 112. "Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din ţară, cele 47 de direcţii, au propriile numere pentru astfel de urgenţe. Numere care, din păcate, fiind în diferite reţele, de diferite feluri, nu sunt cunoscute de oameni şi adresabilitatea şi trasabilitatea apelurilor nu este cea mai eficientă. Având un număr unic la nivel naţional, în colaborare cu STS, vom putea să monitorizăm îndeaproape toate aceste apeluri, să cunoaştem exact situaţia şi Direcţiile să poată interveni în mod efectiv", a explicat Mădălina Turza.

Nu în ultimul rând, se are în vedere dezvoltarea platformei de resurse "dingrijapentrucopii.gov.ro" dedicată atât copiilor, cât şi specialiştilor şi părinţilor, care va conţine materiale de specialitate, realizate de profesioniştii în domeniu, ghiduri şi proceduri. 

Potrivit datelor oferite de Guvern, 48% dintre copii şi părinţi s-au confruntat cu stări de anxietate, la care s-au adăugat adesea situaţii de agresivitate, tulburări emoţionale, depresie, tulburări alimentare sau de somn, abuz sau neglijare, dependenţă de ecrane, fobii, (cyber) bullying, tentative de suicid sau consum de substanţe pe parcursul pandemiei de COVID-19. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Număr unic pentru urgenţele legate de copii. "DGASCP-urile au numere în diferite reţele, nu le cunoaşte nimeni"