Antena Meniu Search
x

Video Românii care au avut Covid luptă cu tulburări severe, la multe luni după ce au scăpat de virus

Tulburări de somn, lipsă de concentrare, anxietate şi depresie – cu asta se confruntă cei care au fost infectaţi cu Sars-Cov2. Sunt probleme pe care 1 din 3 români le resimt, la multe luni după ce au scăpat de virus, chiar dacă nu au avut o formă gravă. La cei care au stat in spital, mai ales în sectiile de ATI, procentul este chiar mai mare. Psihologii spun că, fără ajutor de specialitate, problemele nu trec.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 13.07.2021, 08:32

Vezi și

La mai bine de 3 luni după ce a scăpat de Covid, Oana încă se luptă cu probleme pe care nu credea că le va experiementa la 38 de ani.

"Am rămas cu mari probleme de somn, probleme însemnând nopţi multe denormite şi noroc cu o prietenă bună, medic oncolog, care mi-a spus să nu-mi mai bat capul pentru că încercasem cu meltonină, cu tot felul de naturiste, cu efect 0, iar odoseala era cruntă, aşadar am trecut pe nişte medicamente care să mă ajute să dorm, să mă odihnesc", spune Oana Fătu.

 Gândurile negre sunt cele care împiedică somnul, iar oboseala duce la anxientate, spun psihologii.

"Ponderea celor care au rămas cu anxietate, cu gânduri, cu insomnie şi cu gândurile acelea „dacă“. Dacă sunt protejat, dacă mai am anticorpi. Dacă voi face din nou boala", explică Daniela Biriș - psiholog clinician, Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Pe acelaşi subiect

Pacienţii care au avut Covid suferă şi de tulburări de memorie

Mai mult, medicii spun că mulţi dintre pacienţii care au fost infectaţi suferă şi de tulburări de memorie, care nu trec uşor. Iar lista problemelor continuă.

"Paradoxal, nici acum nu am miros, lucru care este extrem de frustrant. Poate unora li se pare banal, dar nu este chiar aşa, pentru că lipsa mirosului îţi afectează implicit şi gustul", spune Eli Popa Voicu

"Dacă e să dăm un procent este undeva peste 50%, poate 60% au rămas cu un nivel de anxietate foarte crescut, cu simptome depresive", continuă Daniela Biriș.

Alți pacienți devin ipohondri. "Practic nu vor să creadă că e bine", afirmă psihologul. 

Și cadrele medicale au probleme după un an şi jumătate de pandemie. "Nu a fost usor absolut deloc să vezi atata moarte in jurul tau, de care nu ai fost pregatit", a mai spus Daniela Biriș. 

Cei care simt ca au nevoie de ajutor pot apela si linia telefonica pusa la dispozitie de ministerul Sănătatii -  021 0981.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Românii care au avut Covid luptă cu tulburări severe, la multe luni după ce au scăpat de virus