Numărăm morţii pe şosele. Însă n-avem bani să facem un prim pas spre civilizaţie
În România absurdă, numărăm morţii pe şosele înainte de a face un pas banal spre civilizaţie. În sute de localităţi, traversate de drumuri naţionale sau chiar europene, nu există trotuare. Pietonii îşi riscă viaţa - la propriu - cu fiecare pas.
În România absurdă, numărăm morţii pe şosele înainte de a face un pas banal spre civilizaţie. În sute de localităţi, traversate de drumuri naţionale sau chiar europene, nu există trotuare. Pietonii îşi riscă viaţa - la propriu - cu fiecare pas.
Pentru a ocoli maşinile, oamenii sunt nevoiţi să meargă prin mărăcini, pe câmp sau prin şanţuri. Deşi sunt responsabili pentru viaţa oamenilor, primarii găsesc mereu aceeaşi scuză. Nu sunt bani, deşi este nevoie de investiţii vitale.
Un drum naţional din judeţul Giurgiu, în România anului 2018: un copil pe o bicicletă e claxonat îndelung de un şofer. În preajma şcolii unde învaţă băiatul nu sunt nici trotuare, nici treceri pentru pietoni.
Prin câteva sate, situaţia e aceeaşi. Pe unele porţiuni, spaţiul destinat circulaţiei pietonilor măsoară mai puţin de o palmă.
Pe drumul naţional 5A. în Adunaţii Copăceni se circulă pe o fâşie extrem de îngustă de carosabil, acolo unde nu sunt maşini parcate sau alte obstacole. Cei care au treabă pe partea cealaltă a drumului nu sunt nici atât de norocoşi. Ei trebuie să meargă direct prin mărăcini.
Comuna este, în schimb, monitorizată video, iar spaţiul din faţa primăriei a fost amenajat pentru recreere. Primarul spune că ar face şi trotuare dar nu are cu ce.
Peste 3000 de localităţi din ţară sunt străbătute de drumuri naţionale şi europene pe care se circulă cu cel puţin 50 de km pe oră. Nu se ştie în câte dintre ele pietonii au fost uitaţi de autorităţi pentru că nu există statistici. Doar cruci pe marginea drumului care amintesc de pietonii morţi.
Pe E85, cea mai neagră şosea la capitolul accidente rutiere, problemele încep chiar din Afumaţi, Ilfov, şi continuă până în nordul ţării.
În fiecare an se numără vieţile pierdute şi pe Valea Bârgăului. Aici oameni cer printr-o petiţie construirea de trotuare pe drumul naţional 17.
Primarul din Tiha Bârgăului promite că începe, în sfârşit, lucrările.
Vasile Şut - primar Tiha Bârgăului: "Am terminat licitaţia şi cam de săptămâna viitoare o să se înceapă la execuţie. Pe vreun kilometru şi jumătate. Ne dorim să le facem pe o singură parte deocamdată."
În cazul în care este acroşat de un autoturism, pietonul este, deocamdată, singurul care poate fi considerat responsabil,. Codul rutier îl obligă să meargă cât mai aproape de marginea drumului chiar şi atunci când nu are pe unde. În curând însă. autorităţile care nu s-au ocupat de amenajarea trotuarelor, vor putea fi date în judecată.
Compania Naţională de Drumuri susţine că realizarea de trotuare intră în obligaţia administraţiilor locale. Iar primarii ar trebui să se descurce singuri.
Romania are insa o strategie naţională pentru siguranţă rutieră. Adica, inca un plan pe hartie. Guvernul a cerut ca, până în 2020, toate localităţile rurale să aibă trotuare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰