Antena Meniu Search
x

Video Numeroşi voluntari au sărit în ajutorul DSP Iaşi, în lupta pentru combaterea coronavirusului

Numărul mare de solicitări pentru testarea cu noul coronavirus, dar şi pentru achetele epidemiologice, a determinat Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi să ceară ajutorul voluntarilor. Iar chemarea nu a rămas fără răspuns. În scurt timp, tot mai multe instituţii, dar şi ONG-uri s-au oferit să ajute cu maşinile proprii cadrele medicale. Voluntarii îi duc pe medici să facă testări în tot judeţul.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 30.11.2020, 20:32

Vezi și
  • Voluntarii îşi pun la dispoziţie maşinile pentru a ajuta medicii să ajungă la cât mai multe locaţii.

După ce Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi a făcut apel public pentru că aveau nevoie de maşini şi de şoferi, nu mai puţin de 13 echipe s-au format din cadre medicale detaşate de la DSP şi şoferi voluntari care au decis să ofere o mână de ajutor.

Mihaela Bădărău, asistentă medicală: E bine acum, ne deplasăm că avem un noroc de voluntari şi de asociaţii că ne ajută. Suntem toţi în aceaşi luptă şi trebuie toţi să ne mobilizăm şi să facem ceva în acest sens.

Marius Benchea, Serviciul Voluntar de Ambulanţă Iaşi: Trebuie să înţelegem că suntem într-o situaţie critică. Ajutorul este bine venit încontinuu. Apreciem sinceritatea autorităţilor că ne-au spus că au nevoie de ajutor. 

Zilnic, atât cadrele medicale, cât şi voluntarii, parcurg zeci de kilometri, contactează fiecare solicitant în parte şi reuşesc să recolteze tot mai multe probe de la oamenii cu simptome.

În doar trei ore, o singură astfel de patrulă a făcut şase prelevări la şase persoane suspecte că ar putea fi infectate cu noul coronavirus. Timpul de aşteptare al pacienţilor este, de asemenea, mult mai scurt şi timpul de deplasere s-a scurtat şi el, iar astfel cadrele medicale pot într-o singură zi să facă mult mai multe prelevări şi astfel mult mai multe persoane vor afla dacă sunt sau nu infectate cu noul coronavirus.

În ultima lună, numărul solicitărilor aproape s-a triplat. Cu 13 echipe în teren, s-au putut face aproximativ 145 de recoltări în fiecare zi.

Vasile Cepoi, director DSP Iași: Numărul solicitărilor pentru testare a crescut foarte mult, iar ambulanţa nu are capacitatea să facă şi recoltări şi să asigure şi urgenţele şi transportul celorlalte cazuri. 

Până acum, două organizaţii non-guvernamentale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Consiliul Judeţean, dar şi Direcţia pentru Protecţia Copilului s-au oferit să ajute cu maşini şi soferi la recoltarea de probe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Numeroşi voluntari au sărit în ajutorul DSP Iaşi, în lupta pentru combaterea coronavirusului