Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Nutriţioniştii dezvăluie ce alimente trebuie să evităm pe caniculă

Vin temperaturi de aproape 40 de grade Celsius şi trebuie să fim atenţi la ce mâncăm. Nutriţioniştii spun că acum mai mult ca niciodată trebuie să evităm tentaţiile - mezelurile sau prăjelile - pentru că sunt periculoase pentru organism. Şi hidratarea este la fel de importantă în zilele caiculare.

de Marko Pavlovici

la 23.06.2025 , 19:42

Mititei, mezeluri, chipsuri sau fast-food - o gustare rapidă, dar care vara nu e deloc recomandată. Aceste alegeri pot deveni periculoase când afară e caniculă.

"Vara, metabolismul nostru încetineşte uşor, iar organismul are nevoie de hidratare, nu de digestii grele. ... Mezelurile fiind bogate în săruri şi conservanţi vor accentua foarte mult deshidratarea" a explicat nutriţionistul Fabius Antal.

Alimentele de sezon, ideale pentru dieta de vară

Articolul continuă după reclamă

Fructele și legumele de sezon sunt alternativa ideală. Sunt răcoritoare, hidratează și susțin digestia.

"Avem pepene, castravete, roşii, ceea ce vor face aceste alimente este că te vor hidrata, îţi vor da şi energie şi vei creşte şi aportul de fibre. ... Să consumăm între 2 şi 3 litri de apă pe zi" a mai explicat Fabius Antal.

Dar chiar și apa poate deveni un pericol dacă e păstrată greșit. Pe caniculă, riscul de infecții digestive sau deshidratare este crescut.

Este important să păstrăm apa şi alimentele în condiţii optime

"Orice aliment poate să ne imbolnăvească si - Atenţie! Şi lichidele pe care le bem ne pot da la un moment dat o toxiinfecţie. De exemplu, o sticlă de apă care stă în maşină foarte multă vreme şi ştim că este o temperatură extrem de ridicată, poate să dea o infecţie digestivă. Deshidratarea poate să dea de la complicaţii renale, până la punctul în care, din păcate, devine ameninţătoare de viaţă" a explicat managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu.

Pe timp de vară, și mâncarea gătită trebuie să fie altfel. Preparate simple, cu ingrediente proaspete și cât mai puțin procesate sunt cele mai bune alegeri.

"Mai multă salată şi peşte. Şi fructe de mare, creveţi, caracatiţă. Vara e mai mult gătit uşor, fără sos, puţin ulei de măsline. Vara legumele sunt incredibile.” a recomandat chef Samuel.

Statisticile arată că doar 1 din 4 români consumă zilnic fructe sau legume – cel mai mic procent din Uniunea Europeană.

Marko Pavlovici Like
Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-aţi hotărât cu cine votaţi pentru Primăria Capitalei?
Observator » Ştiri sociale » Nutriţioniştii dezvăluie ce alimente trebuie să evităm pe caniculă