Antena Meniu Search
x

O bazilica romanica, monument istoric din judetul Bihor a ajuns cotet pentru gaini

In loc de enoriasi, o biserica din vestul Transilvaniei gazduieste gaini. Un monument istoric din satul Tamasda a fost lasat in paragina timp de un secol

Vezi și

Printre ruinele inundate de ierburi, gainile se plimba la pas. Berzele isi fac culcusul, iar oamenii isi vad, nestanjeniti, de treburile lor. Biserica din Tamasda, desi incarcata de istorie, a cazut demult in uitare. SI a ramas acolo.

"A trecut prin toate cele ce s-au petrecut in zona, turci, tatari si asa mai departe", a spus un inginer. Numai de birocratia statului roman, nu a trecut. Construita in anii 1200, cea mai veche basilica romano-catolica din vestul Transilvaniei a incaput, printr-o gafa de functionar, din bratele cavalerilor teutoni, pe mainile oamenilor din zona. Si, timp de un secol, a fost un simplu accesoriu in curtea unor localnici. Un fel de cotet -palat pentru gaini.

"A rezistat foarte bine pana in zilele astea. Acum este proprietatea statului roman", a declarat viceprimarul comunei. Si responsabilitatea unei organizatii nonguvernamentale care a concesionat terenul pentru 49 de ani. Restaurarea va fi gata insa mult mai devreme. "Noi am dat un interval de 10 ani, ca va fi pus totul la punct", a spus investitorul.

Localnicii vorbesc chiar de comori ascunse undeva, sub podeaua bisericii. dar adevarata comoara ramane insa, pentru cine are ochi sa vada, la lumina. Si toata lumea spera ca, in curand, basilica sa redevina ceea ce merita. Si sa-si primeasca primii turisti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » O bazilica romanica, monument istoric din judetul Bihor a ajuns cotet pentru gaini