Video Eroarea de comunicare care a tăiat profitul restaurantelor: Pierderi fără vinovaţi
Mai bine de 3 luni, toate restaurantele şi terasele au închis cu două ore mai devreme decât prevede legea. Mai mult decât atât, patronii care au ţinut deschis după ora 21 au primit amenzi şi somaţii că li se va pune lacătul pe uşă.
- Pierderi fără vinovaţi
- Şi amendaţi, şi cu profitul scăzut
Acum nimeni nu-şi mai poate recupera pierderile, pentru că nu există un vinovat.
De trei luni luăm cina doar acasă. Niciun local nu a mai fost deschis după ora 21. Şi nici erata prefectului Capitalei nu i-a convins pe toţi patronii din Centrul Vechi să prelungească programul.
Legal este până la ora 23. Nimic nu s-a schimbat din august, când autorităţile au interzis petrecerile nocturne. Însă totul s-a închis la ora 21, când a fost adăugat un articol în hotărârea de guvern privind prelungirea stării de urgenţă: Operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00-21,00.
Pierderi fără vinovaţi
Şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă a fost ceva mai clar.
Raed Arafat: "Prima măsură naţională: închiderea magazinelor la ora 21. Menirea: limitarea mobilităţii şi a contactului, reducerea riscului de răspândire. Sunt excepţii: livrarea la domiciliu, farmacii şi benzinării".
Însă Raed Arafat nu a spus nimic despre restaurante, aşa că toată lumea, de la autorităţi până la patronii din domeniu, a înţeles că sunt incluse în noua prevedere. Aşa că, în toată ţara, poliţişti şi jandarmi au început controalele şi împărţit sancţiuni după ora 21.
Sonia - reprezentant local: "Au venit, ne-au ameninţat să închidem la ora 21. Au fost enorm de multe controale. Au ameninţat că ne suspendă licenţele, că ne amendează şi amenzile nu sunt deloc mici".
Şi amendaţi, şi cu profitul scăzut
Dragoş Petrescu - Manager lanţ restaurante: "Această limitare, 21 versus 23 face ca tot ce înseamnă masă de seară să fie imposibil de susţinut. Deci renunţăm la masa de seară, adică la mai bine de jumătate din cifra de afaceri şi aşa extrem de mică".
Colac peste pupăză, cei amendaţi... rămân cu banii luaţi pentru că nu au contestat amenda în termenul legal.
Cristian Ene - avocat: "Cei sancţionaţi pot face plângere împotriva procesului verbal de contravenţie în timp de 15 zile de la momentul comunicării acestuia. Orice formulare ulterioară este tardivă".
După scăderea ratei de incidenţă, resturantele, cafenelele şi barurile se deschid în tot mai multe localiţăţi. Săptămâna asta, în Braşov şi în Constanţa. Până la ora... 23.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰