Antena Meniu Search
x

Video O mutație cât o nouă pandemie: cinci cazuri în România. Specialiştii trag un semnal de alarmă

Ziua şi cazul de infectare cu noua tulpină supercontagioasă. Un pensionar din Constanţa care nu a călătorit în Marea Britanie e ultimul pe lista de alertă. Specialiştii spun că în lume se conturează o nouă pandemie.

de Redactia Observator

la 26.01.2021, 19:55

Vezi și
  • Tulpină mult mai infecţioasă
  • Prea scump pentru România

România numără acum cinci cazuri confirmate cu tulpina supecontagioasă de coronavirus: în Giurgiu, Bucureşti, Suceava şi Constanţa.  

Cel mai recent  a fost detectat astăzi la institutul Matei Bals. Este vorba de un pensionar de 69 de ani din Constanţa, care nu a călătorit în Marea Britanie. Este pozitiv de trei săptămâni, dar abia cum medicii au descoperit că e vorba de noua tulpină.

Cătălin Apostolescu: "La primul test nu s-au observat aceste mutaţii, la al doilea test, care s-a facut zilele trecute s-au observat aceste mutaţii şi de aceea l-am băgat la secvenţiere. Pacientul a avut un coleg de salon pentru care de astăzi s-au luat măsuri de izolare".

Tulpină mult mai infecţioasă

Specialiştii vorbesc de debutul unei noi pandemii din cauza ritmului alert în care se răpândeşte noua variantă. În Marea Britanie unde a fost descoperită noua tulpină virusul a preluat controlul în spitale. Medicii spun că e mai rău decât în primăvară.

Tudor Toma, pneumolog spital Londra: "Noi am crescut numărul de paturi la ATI. De unde aveam 10 paturi, acum avem 30, am extins Terapia Intensivă. Sunt într-adevăr foarte mulţi pacienţi internaţi. Este în scădere în urma cu o săptămâna cred erau 40 de mii şi mortalitatea era foarte mare, au fost zile cu 1.800 de decese. Sunt cele mai mari valori din toată Europa".

In Israel, aproape jumatate dintre cazurile pozitive cu noua tulpină au fost descoperite la copii şi adolescenţi. Şi nu numai. 

Octavian Jurma: "Atât nişte studii din Anglia, cât şi din Israel, au arătat că tulpina este mai infecţioasă pentru femeile gravide decât vechea tulpină".

Englezii şi israelienii au însă un avantaj, fac secvenţiere şi pot anticipa evoluţia noii pandemii. 

Tudor Toma, pneumolog spital Londra: "Modificările genetice ale virusului or să apară la fiecare două săptămâni, deci în continuare vor exista presiuni pe evoluţia genomului viral şi din acest motiv secvenţierea e important".

Dar Marea Britanie a făcut în două luni peste 200 de mii de secvenţieri. România? În jur de 100. Explicaţia? Avem doar trei laboratoare în toată ţara unde se poate face analiza virusului şi în plus, costă.

Prea scump pentru România

"E un proces laborios, costisitor. Costă undeva în jur de 500 de euro, o secvenţiere. Îmi e suficient, din punct de vedere epidemiologic, să spun ca acele cazuri care au intrat in contact au aceeaşi tulpină. Nu cred că e o necesitate să mai cheltuim bani pentru secvenţiere", a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Practic, putem avea mult mai multe cazuri, dar nu ştim. 

Nici direcţiile de sănătate publică nu au soluţii. Dacă apare un caz suspect în ţară, testul trebuie trimis pentru secvenţiere la Bucureşti. 

"În absenţa unor astfel de informaţii esenţiale, politicile sanitare se realizează într-un mod arbitrar", spune medicul Radu Ţincu. 

Testele rapide nu permit această diferenţiere, nici toate aparatele PCR nu permit diferenţierea. E nevoie de aparate mai performante care să folosească multiple secvenţe de ARN şi un ochi de expert format. Constat o scădere în numărul de teste RT-PCR ceea ce ma îngrijorează foarte tare.

Cherecheş: "Pur şi simplu ar trebui să considerăm că această nouă tulpină este tulpină pe care o avem în Romania. Şi să acţionăm ca şi cum aceasta ar fi singura tulpină prezentă".

Doar că intrăm în lupta cu noua pandemie cu spitalele pline.

Radu Tincu, noua pandemie, medic ATI Floreasca: "Cu 1000 de pacienţi deja aflaţi în secţiile de ATI. Este aproape imposibil este evident că, dacă acest lucru se va întâmpla, o creştere exponenţială numărului de cazuri, sistemul medical nu va putea să le preia şi vom asista la un dezastru umanitar".

Măsurile de relaxare ar putea duce o explozie de cazuri până in aprilie, spun speciliştii. 

"Totul se întâmplă sub nivelul apei, ca un iceberg, nu ne dăm seama. În momentul în care vom vedea o creştere a numărului de cazuri va fi târziu. Orice măsura am lua din acel moment numai vom asista neputincioşi la o continuare a creşterii numărului de cazuri în următoarele două săptămâni", scrie Cherecheş.

România a înregistrat astăzi 2.877 de cazuri noi şi 97 de decese.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » O mutație cât o nouă pandemie: cinci cazuri în România. Specialiştii trag un semnal de alarmă