Antena Meniu Search
x

O reţea din România care aproviziona Europa cu aur de contrabană, anihilată

Zeci de kilograme de bijuterii erau aduse la comandă din Turcia şi vândute în magazine din peste zece ţări. Aurul era trecut prin vămi în maşini modificate special. Ca să-l scoată, poliţiştii au dezmembrat maşinile.

Vezi și

"Baclavale" şi "ţuică". Erau numele de cod pentru bijuteriile aduse ilegal cu autocarul în România. Peste 60 de kilograme de aur au ajuns deja pe piaţa neagră. La un singur transport, anchetatorii au găsit 20 de kilograme, ascunse într-un autocar pentru călători.

Reţeaua de traficanţi era condusă de un om de afaceri turc, patronul unei firme de transport internaţional. El făcea legătura între bijutieri din Istanbul şi comercianţi.

Şi aurul şi banii ajungeau prima dată la Constanţa. De aici plecau mai departe în zece ţări europene.

Maşinile, care oficial transportau turişti, aveau modificări speciale, ca să nu atrăgă atenţia la controalele vamale. După luni de interceptări telefonice, anchetatorii au aflat secretul autocarelor blindate cu aur.

După ce treceau de vamă, autocarele erau golite de aur într-o bază din localitatea constănţeană Valu lui Traian, numită de contrabandişti "aeroport".

Fiecare transport era făcut la comandă aşa că bijuteriile erau sortate şi apoi distribuite. Numai în România reţeaua avea 91 de colaboratori care cumpărau bijuterii noi şi vindeau resturi de aur sau modele demodate, pentru topit.

Contrabandiştii vorbeau codat şi despre bani. În discuţiile interceptate dolarii erau numiţi "verzi", euro erau "marii" sau "albaştrii" iar leii româneşti "din ăia mici".

Aurul adus ilegal de reţeaua de contrabandişti a fost găsit pus la vânzare în zeci de magazine din toată ţara

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » O reţea din România care aproviziona Europa cu aur de contrabană, anihilată