Antena Meniu Search
x

Video Obiceiuri alimentare nesănătoase cauzate de pandemie. Mâncatul emoţional poate provoca grave probleme de sănătate

Pandemia ne-a adus nu numai restricţii şi reguli noi, ci şi obiceiuri alimentare nesănătoase. În lockdown, stresul și plictiseala de a sta în casă ne-au făcut să mâncăm mai mult și mai nociv. Cei mai afectați au fost tinerii, care au apelat des la fast-food, în timp ce generaţiile mature au acordat mai mult timp gătitului. 

de Redactia Observator

la 06.02.2022, 21:00

Vezi și

În izolare, sarea, zahărul şi grăsimile au reprezentat pentru mulţi un refugiu emoţional. 

​''Mulți au mâncat mai degrabă nesănătos 

Păi și eu la fel. Mi-am făcut comandă la fast-food-uri..turcești, în mare parte.''

Un meniu nesănătos, dictat de stresul de a sta închis în casă, departe de prieteni.

Pe acelaşi subiect

''Altceva n-aveam ce să fac, mă săturasem să stau să mă joc pe jocuri video, pe calculator.'' 

Nici alcoolul nu a lipsit din această ecuaţie.

''Am băut foarte mult alcool. 

Din cauza anxietății și a stresului? 

Da, să zicem așa. Și a timpului liber și a faptului că...puteai.''   

Pentru alţii, însă, perioada restricţiilor, în care au muncit de acasă, a fost o oportunitate de a fi mai atenţi la obiceiurile alimentare. 

''Am învățat să facem pâine cu maia și ne creștem maiaua acum singuri, în frigider. 

Asta clar a venit în pandemie - făcutul pâinii acasă. 

Cred că am avut mai mult timp pentru gătit și chiar am mâncat mai sănătos.''

Diferenţa dintre obiceiurile alimentare vine din modul de a fi al fiecărei generaţii, arată un studiu de specialitate. 86% din generația Z a mâncat mai degrabă nesănătos, pentru a-și atenua stările de anxietate și neliniște. În schimb, milenialii sunt și cei care au mâncat cel mai chibzuit. 85% dintre aceștia s-au gândit mai degrabă la efectele pe termen lung, decât la confort. Iar 85% din generația X a mâncat mai degrabă ce era la îndemână și ușor de pregătit. 

Ramona Gherasim, psiholog: Au rolul lor, evident, ne ajută în situația de criză efectiv, dar ne ajută doar să supraviețuim, ele menținute pe termen lung nu duc la efecte sănătoase. 

Probleme de sănătate din cauza mâncatului emoţional

De fapt, mâncatul emoţional poate provoca grave probleme de sănătate. 

Cristian Margarit, consultant nutriţie şi fitness: Din cauza pandemiei, pe termen lung o să apară nenumărate alte probleme de sănătate, în mod indirect: vorbim de boli cardio-vasculare, diabet, cancer, obezitate.

Generaţiile născute între 1965 şi 1996  au dat însă dovadă de mai multă chibzuinţă şi nu au picat în plasa ispitelor alimentare nocive. 

Cristian Margarit, consultant nutriţie şi fitness: Pe măsură ce capeți un pic de experiență, pe măsură ce începi deja să te îngrași și să ai anumite boli, începi să-ți dai seama că nutriția este foarte importantă.   

Pe lângă nutriţie, mulţi au descoperit în pandemie avantajele sportului practicat acasă, iar cererea de echipamente de fitness a crescut mai ales în 2020. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Obiceiuri alimentare nesănătoase cauzate de pandemie. Mâncatul emoţional poate provoca grave probleme de sănătate