Antena Meniu Search
x

Obiceiurile din Deltă, metodele de prins peşte, afumătorile şi aroma preparatelor din peşte s-au mutat la Sibiu

Obiceiurile din Deltă, metodele de prins peşte, afumătorile şi aroma preparatelor din peşte s-au mutat la Sibiu.

Vezi și

Şi asta pentru că lipoveni de la Mila 23 au vrut să le arate sibienilor cum se trăieşte în colţul lor de Rai şi, în special, cum se face cea mai bună ciorbă de peşte.

Hrana de baltă, aşa cum o numesc lipovenii, este o artă. Pentru pescari, liniştea şi răbdarea sunt de bază. La primele ore ale dimineţii, când afară e linişte, se urcă-n barcă şi îşi încearcă norocul pe lac.

Iar dacă Cel de Sus te ajută, vii la mal cu o captură frumoasă. Aşa e în Deltă. La Sibiu, însă, pescarii de la Mila 23 pregătesc o ciorbă de peşte. Tot pe malul unei ape. 

Ciprian Ştefan, directorul Complexului National Muzeal Astra Sibiu: "Oferim câteva reţete, câteva secrete ale gastronomiei din zona Deltei Dunării. Cred că-.n zona noastră se găteşte prea puţin peşte."

Specialiştii în ale bucătăriei se apucă de treabă. Mai ales că nu vor termina repede de gătit. Reţeta e simplă.

Însă peştele nu se pune oricum în ciorbă. Afumătoarea a fost construită rapid. Când peştele ajunge în ceaun, deja mirosul acoperă toată zona. Iar la final se adaugă pătrunjelul proaspăt. 

Atelierele tradiţionale lipoveneşti vor continua să fie organizate la muzeul din Sibiu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Obiceiurile din Deltă, metodele de prins peşte, afumătorile şi aroma preparatelor din peşte s-au mutat la Sibiu