Antena Meniu Search
x

Centralele termice de apartament ar putea fi interzise şi toţi să fim obligaţi să plătim căldura şi apa caldă la stat

Înainte de venirea iernii, cei care vor să-şi pună centrală termică în casă ar putea afla că nu mai au voie să se debranşeze de la sistemul public.

Vezi și

Înainte de venirea iernii, cei care vor să-şi pună centrală termică în apartamente şi case ar putea afla că nu mai au voie să se debranşeze de la sistemul public. Autorităţile din domeniul energiei vor să declare zonă unică sectoarele în care nu vor mai permite astfel de cereri. Tocmai pentru ca toţi locatarii să plătească la stat pentru căldură şi apă caldă. Regulile s-ar putea schimba şi în blocurile noi care se construiesc. 

Românii care îşi cumpără un apartament nou ar mai putea avea centrală termică proprie doar dacă dezvoltatorul va putea dovedi că soluţia este mai eficientă. Adică, mai ieftină decât racordarea la sistemul centralizat de termoficare. Însă, o comparaţie reală este greu de realizat, cel puţin în acest moment. Primăriile acordă subvenţii masive pentru căldură, astfel consumatorul racordat la sistemul public plăteşte mult mai puţin decât preţul real. 

Adriana Iftime, director general Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii: "Este puţin forţată această măsură şi, practic, îl obligi pe dezvoltator la nişte costuri în plus în legătură cu aceşti experţi care trebuie să efectueze studiul de fezabilitate. Altfel, nu primesc autorizaţia de construcţie." 

Propunerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie a împărţit piaţa în două. Unii analişti susţin că în acest moment centralele termice epuizează stocul limitat de gaze naturale. 

Pe acelaşi subiect

Sorin Chiriţă, director RADET Bucureşti: "Nu există volumele de gaze pentru a alimenta Bucureştiului, Transgazul nu are capacitatea de a aduce aceste gaze, iar în ultimul rând nu avem reţea de distribuţie care să asigure toţi consumatorii pentru sistemul individual."

În Capitală, racordarea locuinţelor la sistemul public ar fi o gură de oxigen pentru Radet, companie care are datorii de un miliard de euro. Însă, în fiecare an au fost locatari care s-au plâns că sunt chiar săptămâni când nu au deloc apă caldă sau când caloriferele sunt mai mult reci. 

În blocurile noi, bine izolate termic, proprietarii au observat că îşi pot reduce inteligent costurile, dacă au centrală proprie. O simulare arată că, într-un an, românii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare plătesc între 2.400 şi 3.800 de lei, în funcţie de judeţ. În schimb, în cazul unei centrale termice obişnuite, costurile sunt, în medie, de puţin peste 2 mii de lei pe an, pentru acelaşi tip de apartament. 

Chiar înainte de a fi schimbată legea, în piaţă au apărut zvonuri că RADET vrea să mărească preţul gigacaloriei pentru firmele care au sedii sociale în apartamente, cu aproape 50%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Centralele termice de apartament ar putea fi interzise şi toţi să fim obligaţi să plătim căldura şi apa caldă la stat