Libertatea din starea de alertă vine cu mai multe obligații pentru români
De astăzi, masca este obligatorie în spaţii închise. Suntem în stare de alertă pentru 30 de zile. În această perioadă, ne putem plimba în voie prin oraş, dar nu în grupuri mai mari de trei persoane.
- Purtarea măștii de protecție, obligatorie în spațiile închise și în transportul în comun.
- Declarația pe propria răspundere, obligatorie pentru ieșirile din localitate.
Sunt deschise parcurile, saloanele, cabinetele stomatologice şi muzeele. Starea de urgenţă a trecut, dar hârtia de învoire a rămas. Trebuie să avem motive întemeiate şi o declaraţie pe propria răspundere la noi ca să părăsim localitatea.
La mai bine de 14 ore de când am intrat în starea de alertă, am fost anunțați care sunt măsurile de protecție pe care trebuie să le respectăm în această perioadă printr-un mesaj de tip Ro-Alert.
Avertizarea a venit la pachet cu prima gafă. Numele virusului a fost scris greșit.
În starea de alertă, libertatea vine cu mai multe obligații pentru noi. Vom putea să ne plimbăm prin oraș fără declarație.
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: Începând cu 15 mai 2020, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii.
Pentru ieșirea din localitate vor exista în continuare restricții.
Declarația pe propria răspundere rămâne valabilă, însă doar dacă ieșiți din localitate sau din zona metropolitană, problema este că această zonă metropolitană nu este clar definită.
Autoritățile nu au nimerit nici textul declarației pe proprie răspundere. Iniția, pe lista motivelor întemeiate nu a fost inclusă și asigurarea bunurilor care acoperă necesitățile de bază precum mâncarea.
De astăzi și-au prelungit programul cu publicul și instituții ale statului, cu reguli noi.
În interior găsim o bandă roșie care ne va îndruma către birourile Caselor de Pensii aflate la etaj. Fluxul a fost separat în două, astfel încât urmăm banda roșie pentru a intra și banda galbenă pentru a ieși.
La Casa de Pensii din Capitală, angajații păstrează distanța de doi metri între ei și poartă mască, însă panourile de plexiglas încă nu au fost montate, așa că între angajați și pensionari a mai fost pus un birou.
Cristina Scrobohaci, angajată Casa de Pensii: Corespondăm foarte mult cu pensionarii. Îi așteptăm cu drag să revină.
S-au redeschis și unele magazine, saloanele de înfrumusețare, bisericile, cabinetele stomatologice, unele mall-uri și parcurile.
Locurile de joacă rămân închise, la fel și terasele și restaurantele, deși legea stării de alertă permite deschiderea lor.
Cei care revin în țară nu mai sunt obligați să stea în carantină instituționalizată. Se pot izola acasă.
Față de starea de urgență, în starea de alertă nu vor mai exista ordonanțe militară.
Fiecare autoritate în parte va trebui să stabilească cât se poate de clar modul în care oamenii se vor deplasa și în ce condiții de siguranță, fie că fac acest lucru cu avionul sau pe calea ferată. Până atunci, nu există o lege unitară care să stipuleze acest lucru.
Guvernul va da hotărâri pentru fiecare sector afectat de epidemie în baza legii stării de alertă care intră în vigoare luni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰