Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Viața unui băiețel, salvată după o operație în premieră cu celule stem

Operaţie în premieră naţională. Celulele stem au salvat viaţa unui băieţel din Bucureşti, născut prematur, care suferea de o afecţiune gravă la plămâni. Supranumite "cărămizile" corpului uman, acestea au capacitatea de a crea noi ţesuturi şi pot regenera toate organele. Medicii îi sfătuiesc pe părinţi să ia în calcul recoltarea celulelor la naşterea copiilor. Materialul genetic este apoi îngheţat şi poate fi folosit timp de 18 ani.

de Alexandra Marin

la 09.10.2020 , 22:03

  • Operația, efectuată în premieră în România, se efectuează mai des în Statele Unite ale Americii și în Coreea de Sud.
  • Părinților li se recomandă să păstreze celulele stem recoltate la nașterea copiilor.

Gemenii familiei Enachi s-au născut în luna mai, prematuri, la doar 28 de săptămâni. Fata cântărea puţin peste un kilogram, iar băiatul avea doar cu 200 de grame mai mult. Ambii s-au născut cu grave probleme respiratorii şi de oxigenare a sângelui, din cauza plămânilor fragili. 

Fetiţa s-a dovedit mai puternică şi, încet-încet, a depăşit boala. Nu acelaşi a fost şi cazul băiatului care, cu trecerea timpului, aduna o listă tot mai lungă de diagnostice. 

Părinții spun că "majoritatea zilelor erau zile în care primeam apeluri cu veşti nu prea îmbucurătoare, deşi aveam mereu sentimentul şi speranţa că da, va fi bine".

Vezi și

În ciuda tratamentelor administrate, starea de sănătate a micuţului nu se îmbunătăţea. Ultima soluţie propusă de către medici a fost de utilizare a celulelor stem, o procedură care nu a mai fost folosită până acum în România. Recoltat la naştere, materialul genetic a fost introdus direct în plămâni, prin intermediul unei sonde. 

Dana Zaciu, şef secţie ATI neonatologie: A fost o minune pentru toată lumea. Şi pentru noi a fost o primă încercare a folosirii celulelor stem într-o terapie inovatoare. Am ajuns la congrese internaţionale unde se tot discută aceste soluţii. În unele clinici se şi încearcă, prin America, prin Coreea de Sud. 

Şi mai nou, în România. 

Părinții micuțului povestesc: "Când s-a făcut o infuzie mai mare cu celule, rezultatele au fost spectaculoase şi juniorul a venit mai repede acasă. Eu le-aş recomanda tuturor mămicilor să le stocheze. Chiar dacă le doresc să nu le folosească niciodată, mai bine să ştie că există acolo şi pot avea oricând acces la celulele copiilor lor. Noi am fost printre puţinii părinţi care au avut ocazia să le folosească. Mulţi recoltează, dar puţini folosesc". 

A fost o premieră şi probabil începutul unei noi ramuri importante a tratării nou-născuţilor. Efortul financiar făcut la naştere de către părinţi s-a dovedit salvator. 

Tudor Panu, director bancă de celule stem: S-a făcut un pas uriaş înainte, iar noi suntem parte din acestă mişcare în ceea ce priveşte medicina regenerativă, care presupune utilizarea acestor celule cu un potenţial uriaş în tratarea unor afecţiuni care altfel nu ar avea tratament.

Sub 10% dintre mamele din România apelează la recoltarea celulelor stem: fie din lipsă de informaţii, fie din lipsă de bani. În medie, recoltarea şi păstrarea timp de 18 ani a materialului genetic costă circa 1.800 de euro. 

Alexandra Marin Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri sociale » Viața unui băiețel, salvată după o operație în premieră cu celule stem