Antena Meniu Search
x

Operaţiile estetice s-au transformat în jocuri! Specialiştii avertizează că astfel de aplicaţii pe mobil pot avea repercusiuni

Operaţiile estetice s-au transformat în jocuri! Orice copil care are acces la telefonul mobil sau la tabletă poate simula liposucţia, remodelarea nasului sau mărirea buzelor.

Vezi și

Operaţiile estetice s-au transformat în jocuri! Orice copil care are acces la telefonul mobil sau la tabletă poate simula liposucţia, remodelarea nasului sau mărirea buzelor. E însă un joc periculos, avertizează specialiştii, care spun că astfel de aplicaţii scad încrederea în sine şi îi determină pe adolescenţi să ajungă pe mâna chirurgilor. În ultimii ani, a crescut numărul tinerilor care îşi fac operaţii estetice.

Un nas mai subţire, buze mai pline şi piele perfect întinsă. Totul este posibil în realitatea virtuală. Din câteva mişcări, chipul se transformă total. Un joc pe care adolescentele îl duc, uneori, prea departe. 

Jocul se poate transforma uşor în realitate, când un adolescent e inspirat de avatarul de pe masa de operaţie. 

Alina Iliescu, psihanalist: "Îţi poate da idei, îşi poate scădea încrederea în tine şi poţi să nu te mai simţi confortabil, să ţi se pară că ai nasul prea mare şi ai arăta mai bine cu acel nas. Sau să măreşti buzele, sânii. Fiind vorba despre copii, poate este puţin cam devreme să introducem o astfel de aplicaţie, este cam invazivă. Aplicaţia mi se pare prea explicită pentru acest nivel de vârstă. Şi copiii mai mici pot accesa jocul şi pot avea repercusiuni pe viitor."

O dovedesc şi cifrele: chirurgii esteticieni spun că tot mai mulţi tineri vin să se opereze, chiar înainte să împlinească 18 ani, deşi nu au o problemă medicală. 

Klara Băncilă, chirurg estetician: "Motivaţiile lor sunt de a-şi corecta anumite defecte sau caracteristici fizice, care îi fac să nu se integreze prea bine în grupul lor. Prin aceste operaţii calitatea vieţii lor se îmbunătăţeşte, le creşte stima de sine şi totul devine mai simplu pentru ei."

Cele mai frecvente operaţii estetice pe care adolescenţii le cer sunt rinoplastia, augumentarea buzelor şi otoplastia - adică o corectare a urechilor. Toate sunt legale în ţara noastră pentru minori, cu acordul părinţilor, deşi multe alte state le interzic total înainte de împlinirea vârstei de 18 ani.

În schimb, mărirea sânilor sau liposucţia nu sunt nici recomandate, nici frecvente printre adolescentele din România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Operaţiile estetice s-au transformat în jocuri! Specialiştii avertizează că astfel de aplicaţii pe mobil pot avea repercusiuni