Când trecem la ora de vară 2018 și cum ne afectează această schimbare
Ora de vară 2018 vine în ultima duminică a lunii martie și înseamnă că românii își vor da ceasurile cu o oră înainte pentru a trece la ora de vară.
Ora de vară 2018 vine în ultima duminică a lunii martie și înseamnă că românii își vor da ceasurile cu o oră înainte pentru a trece la ora de vară.
Mai exact, în noaptea de sâmbătă (24 martie) spre duminică (25 martie), ora 03.00 va deveni ora 04.00.
Astfel, ziua de 25 martie 2018 va fi cea mai scurtă zi din an și va avea doar 23 de ore.
În perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, până pe 28 octombrie, când vom reveni la ora de iarnă.
De ce trecem la ora de vară 2018
România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.
În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.
Sistemul ora de vară 2018 are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi. În acest mod, activitățile se desfășoară cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar acest lucru este benefic din cel puțin două puncte de vedere.
Lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este un stimulator al tonuslui fizic și psihic.
În al doilea rând, prin trecerea la ora de vară se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial.
Cum ne afectează ora de vară 2018
Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.
Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.
Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică.
De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰