Video

O nouă problemă odată cu începerea cursurilor: Primarii puşi să aleagă între şcoală şi centrele de vaccinare

De Andra Dolana.
Publicat: 03.02.2021, 20:55.
Actualizat: 03.02.2021, 20:56

Ori şcoală ori centre de vaccinare. Este decizia pe care trebuie să o ia zeci de primari din ţară, în prag de început de semestru. Aşa că fie închid centrele de vaccinare, fie mută elevii în alte şcoli.

Dar de luni va fi o nouă problemă: de când asistenţii comunitari şi medicii şcolari s-au mutat în centrele de vaccinare nu va mai avea cine să facă triajul copiilor.

Începe şcoala, a apărut o nouă problemă

În Motru, singurul centru de vaccinare este chiar într-o şcoală din comună. Ca să nu rămână fără centru, elevii au fost mutaţi la altă şcoală. Cu ei, pleacă şi asistentele şi medicii şcolari.

Cosmin Morega – primar Motru: "Voi lua decizia de a rămâne o asistentă la şcoală şi una la centrul de vaccinare. Nu ne încadrăm cum spune legea să aibă trei asistente pe tură şi un registrator, probabil va avea doar unul pe tură".

Victor Popescu – medic: "Asistente poate că se mai găsesc cumva, dar medici foarte greu. De dimineaţă, nu e chiar niciunul".

Primăria speră că spitalul din oraş va trimite personal. Altfel, centrul va funcţiona la limită.

Centre de vaccinare, în sala de sport

Şi în Târgu Jiu, unul din cele două centre de vaccinare din oraş este în sala de sport a unei şcoli. De luni, copiii se întorc în bănci şi centrul va funcţiona în paralel. Cu cine, nu se ştie? Personalul medical al şcolii care se ocupa de imunizare va trebui să se ocupe de triajul elevilor.

Sorin Cimpeanu: "Avem nevoie de personal. Se susţine ideea reintoarcerii din DSP în scoli. Atât timp cât şcolile n-au funcţionat, n-a fost nevoie în şcoli. Pentru întoarcere, e o problemă a DSP pentru a compensa lipsa acestora".

Carmen Harisiac, asistentă medicală: "Nu s-a făcut planificarea de săptămâna viitoare încolo. O să mai vin după ce termin programul sau în weekenduri

Soluţia ar fi să fie cooptat personal medical din clinicile private. Doritori ar fi. Dar contractele nu au fost încă încheiate cu ei aşa că nu pot fi chemaţi la muncă. Sau ca medicii şi asistentele din şcoli să lucreze peste program şi la centrele de vaccinare.

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: "Chiar le-am solicitat acest lucru pentru că sunt sume suplimentare pe care le pot primi".

Dacă nu acceptă...

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: "Am fi în imposibilitatea realizării acestor servicii, a vaccinării la nivelul municipiului Târgu Jiu".

Acelaşi scenariu şi în Suceava

Scenariu se repetă şi în Suceava. Sălile de sport de la cinci şcoli din oraş au fost transformate în centre de vaccinare.

Ion Lungu, primar Suceava: "Şcolile nu sunt încurcate de faptul că în sălile de sport sunt centre de vaccinare? Trăim într-o situaţie complicată, trebuie să facem compromisuri. /// În lege, sunt recomandate sălile de sport. Sigur că este un inconvenient. în sala de sport în care e organizat centru de vaccinare nu se poate ţine ora de sport".

Deocamdată, centrele sunt închise pentru că nu sunt doze de vaccin. Dar, odată ce se vor deschide, va fi un du-te vino de oameni în curţile şcolilor.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini rare cu Elena Matei din adolescență! Cât de mult s-a schimbat finalista de la Chefi la cuțite / GALERIE FOTO
spynews.ro
Horoscopul zilei de 17 iunie 2021. Berbecii sunt pregătiți să se afirme. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii absolut șocante! Cum s-a sinucis, de fapt, Ionel după ce a omorât-o pe Andreea în fața fetiței de 5 ani
gandul.ro
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț al sportivei | GALERIE FOTO
prosport.ro
Se întâlnește cu fostul pe ascuns! Toți credeau că ea suferă, dar iată că nu e așa. S-a întors în brațele primului ei soț
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
Ce căuta șeful DNA cu politicienii la meci plus alte 6 momente care m-au făcut să mă întreb: „Măi, nene, dar pe ce lume trăim?”
libertatea.ro
Simona Halep, cerută de soție de Toni Iuruc! Cum arată inelul de logodnă
GSP
Atenție! Proprietarii de centrale termice vor plăti tot mai mult
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro