Antena Meniu Search
x

Video O nouă problemă odată cu începerea cursurilor: Primarii puşi să aleagă între şcoală şi centrele de vaccinare

Ori şcoală ori centre de vaccinare. Este decizia pe care trebuie să o ia zeci de primari din ţară, în prag de început de semestru. Aşa că fie închid centrele de vaccinare, fie mută elevii în alte şcoli.

de Andra Dolana

la 03.02.2021, 20:56

Vezi și
  • Începe şcoala, a apărut o nouă problemă
  • Acelaşi scenariu şi în Suceava
  • Centre de vaccinare, în sala de sport

Dar de luni va fi o nouă problemă: de când asistenţii comunitari şi medicii şcolari s-au mutat în centrele de vaccinare nu va mai avea cine să facă triajul copiilor.

Începe şcoala, a apărut o nouă problemă

În Motru, singurul centru de vaccinare este chiar într-o şcoală din comună. Ca să nu rămână fără centru, elevii au fost mutaţi la altă şcoală. Cu ei, pleacă şi asistentele şi medicii şcolari. 

Cosmin Morega – primar Motru: "Voi lua decizia de a rămâne o asistentă la şcoală şi una la centrul de vaccinare. Nu ne încadrăm cum spune legea să aibă trei asistente pe tură şi un registrator, probabil va avea doar unul pe tură".

Victor Popescu – medic: "Asistente poate că se mai găsesc cumva, dar medici foarte greu. De dimineaţă, nu e chiar niciunul".

Primăria speră că spitalul din oraş va trimite personal. Altfel, centrul va funcţiona la limită. 

Centre de vaccinare, în sala de sport

Şi în Târgu Jiu, unul din cele două centre de vaccinare din oraş este în sala de sport a unei şcoli. De luni, copiii se întorc în bănci şi centrul va funcţiona în paralel. Cu cine, nu se ştie? Personalul medical al şcolii care se ocupa de imunizare va trebui să se ocupe de triajul elevilor. 

Sorin Cimpeanu: "Avem nevoie de personal. Se susţine ideea reintoarcerii din DSP în scoli. Atât timp cât şcolile n-au funcţionat, n-a fost nevoie în şcoli. Pentru întoarcere, e o problemă a DSP pentru a compensa lipsa acestora".

Carmen Harisiac, asistentă medicală: "Nu s-a făcut planificarea de săptămâna viitoare încolo. O să mai vin după ce termin programul sau în weekenduri

Soluţia ar fi să fie cooptat personal medical din clinicile private. Doritori ar fi. Dar contractele nu au fost încă încheiate cu ei aşa că nu pot fi chemaţi la muncă. Sau ca medicii şi asistentele din şcoli să lucreze peste program şi la centrele de vaccinare. 

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: "Chiar le-am solicitat acest lucru pentru că sunt sume suplimentare pe care le pot primi". 

Dacă nu acceptă... 

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu:  "Am fi în imposibilitatea realizării acestor servicii, a vaccinării la nivelul municipiului Târgu Jiu".

Acelaşi scenariu şi în Suceava

Scenariu se repetă şi în Suceava. Sălile de sport de la cinci şcoli din oraş au fost transformate în centre de vaccinare. 

Ion Lungu, primar Suceava: "Şcolile nu sunt încurcate de faptul că în sălile de sport sunt centre de vaccinare? Trăim într-o situaţie complicată, trebuie să facem compromisuri. /// În lege, sunt recomandate sălile de sport. Sigur că este un inconvenient. în sala de sport în care e organizat centru de vaccinare nu se poate ţine ora de sport". 

Deocamdată, centrele sunt închise pentru că nu sunt doze de vaccin. Dar, odată ce se vor deschide, va fi un du-te vino de oameni în curţile şcolilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » O nouă problemă odată cu începerea cursurilor: Primarii puşi să aleagă între şcoală şi centrele de vaccinare