Antena Meniu Search
x

"Orice persoană pe care o întâlnim este potenţial infectată". Număr record de internaţi la Terapie Intensivă | Video

E deja a patra zi la rând cu peste 2000 de cazuri noi de covid. Şi din nou record de internări în secţiile de terapie intensivă. Medicii spun că numărul bolnavilor ar putea fi chiar mai mare, în condiţiile în care mulţi nu au simptome, deci nu se testează. Recomandarea lor este să ne protejăm ca şi cum toţi cei cu care ne întâlnim ar fi infectaţi.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 03.10.2020, 20:12

Vezi și
  • 2.064 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore
  • Medicii se tem că sistemul sanitar va intra în colaps
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

2.064 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, iar pericolul pare să fie la tot pasul. Medicii se tem că sistemul sanitar va intra în colaps şi cer autorităţilor să ia măsuri.

Cristian Oancea, manager Spitalul Victor Babeş Timişoara: "Trebuie intervenit unde sunt focare multiple, trebuie intervenit punctual şi luate măsurile ce necesită blocarea să spun aşa sau încetinerea transmisiei intra-comunitare"

Raed Arafat, şeful DSU: "Nu știu dacă este vorba de o stare de urgență, dar e vorba de măsuri care să fie luate suplimentar din cauza creșterii numărului cazurilor"

7.734 de pacienţi sunt internaţi acum în spitale. 583 dintre ei sunt la terapie intensivă, cel mai mare număr de la începutul epidemiei.

Simin Florescu, director medical Spitalul Victor Babeş: "Lucrurile se apropie uşor, uşor de momentul în care vom fi în corzi, adică nu vom mai putea acorda asistenţă pentru toată lumea, vorbesc la nivel de oraş, la nivel de comunitate pentru că noi fiind plini tot timpul şi tot timpul primind cereri pentru tot felul de evaluări şi alţi pacienţi, pur şi simplu nu mai avem unde să-i punem"

În acelaşi timp, medicii se confruntă tot mai des cu situaţia în care pacienţii spun că nu ştiu cum s-au infectat, în contextul în care nu au apropiaţi care să fie infectaţi.

Virgil Musta, medic infecţionist: "Noi ne aflăm în situaţia unei pandemii comunitare. Orice persoană cu care ne întâlnim este potenţial infectată"

În funcţie de situaţie, riscul este mai mare sau mai mic. Dacă ne plimbăm prin parc cu un prieten infectat care e asimptomatic şi stăm de vorbă fără să purtăm mască atunci riscul de infectare este mediu. Însă numai dacă nu e aglomerat. Riscul transmiterii creşte dacă stăm de vorbă la terasă şi este aglomerat. Dacă mergem la piaţă, vânzătorul e bolnav şi nu avem mască, riscul e mediu.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: "Am fost două luni foarte atenţi, am crezut că am ieşit şi au urmat alte cinci luni în care o mare parte dintre noi nu respectă aceste reguli. Avem o pandemie, dar nu avem un vaccin. Primul tratament este această prevenţie"

Totuşi, nici chiar masca nu ne protejează complet. Dacă stăm lângă cineva asimptomatic în autobuz, există un risc mediu chiar şi cu mască. Cel mai periculos e contactul îndelungat cu o persoană confirmată, în interior, fără ca încăperea să fie aerisită cum trebuie.

Virgil Musta, medic infecţionist: "Noi trebuie să păstrăm o distanţă între noi şi persoana respectivă de cel puţin 2 m dacă ne conversăm, trebuie să purtăm mască şi trebuie să avem grjă foarte mult de igiena mâinilor noastre"

În ţară au fost cazuri în care anumite focare au apărut tocmai din cauza pacienţilor asimptomatici.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » "Orice persoană pe care o întâlnim este potenţial infectată". Număr record de internaţi la Terapie Intensivă | Video