Antena Meniu Search
x

Video Paradisul lalelelor s-a mutat în judeţul Bihor. Un preot şi-a transformat grădina într-o adevărată atracţie pentru fotografi şi nu numai

Şi-a dedicat mai bine de jumătate din viaţă cultivării lalelelor, iar acum grădina sa a devenit atracţia principală a fotografilor. Micul colţ de rai stă ascuns la 40 de kilometri de Oradea. Acolo zeci de mii de lalele de toate culorile se leagănă în bătaia vântului. Cel care a recreat grădina Edenului este un fost preot. 

de Redactia Observator

la 23.04.2021, 17:15

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Acesta este paradisul lui Iosif Mateuţ. 3 000 de metri pătraţi din satul Ciocaia găzduiesc peste 80 de mii de lalele. Fost preot, domnul Iosif a vrut să rupă o bucată din Grădina Edenului şi să o coboare printre muritori. Şi a reuşit. Legătura dintre preoţime şi floricultură ne-o explică chiar el.

Iosif Mateuț, floricultor: Şi aici trebuie să pui pasiune, suflet. Dacă nu pui pasiune, suflet, nu ai rezultate pe măsură, iar, cum am spus, banii sunt necesari pentru a acoperi cheltuielile inerente, costurile de producţie. Şi dacă-mi acopăr, eu sunt mulţumit.

Ploile din luna februarie și aprilie au făcut ca recolta să fie una generoasă. Plantele sunt înalte, iar florile, mari și parfumate.

În general au 6 petale, dar, în anumite cazuri au şi câte 8 petale, lalelele clasice. 

Pe acelaşi subiect

Pentru a face flori în fiecare an, bulbii trebuie protejaţi. Chiar şi modul în care rupem floarea din grădină contează.

Lăsăm frunza aceasta de la bază, lăsăm acolo, şi noi de aici rupem, să aibă şi tulpină frumoasă. Dacă smulgem din rădăcină, o să facă, bulbii următori o să fie mici, de slabă calitate.

Exită şi un secret pentru a avea flori mai bune de la an la an.

Iosif Mateuț, floricultor: Bulbii de cea mai bună calitate, în general, la lalele, se produc renunţând la floare. Rămâne tija. Pe seama acestei tije vor creşte bulbii înlocuitori, bulbii floriferi mari, şi puii lor. De la un singur bulb s-a făcut un buchet întreg, o tufă întreagă. Şi petalele sunt 8 la număr, nu 6 ca de obicei. Înseamnă că se simt foarte bine.

După 42 de ani de cultivare a florilor domnul Iosif ar putea face profit, dar ar trebui să ia modelul marilor producători din afară. Şi nu doreşte asta.

Cele din import sunt cultivate după alte sisteme. Modifică genetic ca în primul an să arate foarte bine, şi arată excelent, fură ochiul. Dar în al doilea an deja sunt mult mai slabe, iar în al treilea an dispar cu desăvârşire.

Grădina bărbatului este un magnet pentru fotografi.

Fotograf:  An de an vin atunci când domnul Iosif Mateuţ începe cu prima cultură de lalele să vânez nişte imagini deosebite, unice, poate în Bihor, şi poate chiar în ţară, pe o suprafaţă atât de mare, deschise.

Florile de primăvară ajung totuşi în piețele din Oradea, pentru sărbătoarea Floriilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Paradisul lalelelor s-a mutat în judeţul Bihor. Un preot şi-a transformat grădina într-o adevărată atracţie pentru fotografi şi nu numai