Antena Meniu Search
x

(P) Sfaturi pentru udarea grădinii de legume pe timp de vară

Îngrijirea grădinii pe perioda verii se face ținând cont de particularitățile climei, solului și ale plantelor. Pentru o bună dezvoltare, plantele au nevoie de apă, lumină, căldură și sol bogat în substanțe nutritive. În țara noastră, în majoritatea zonelor cu terenuri fertile, vara înseamnă de multe ori caniculă.

de Redactia Observator

la 28.07.2021, 19:35

Sfaturi pentru udarea grădinii de legume pe timp de vară
Sfaturi pentru udarea grădinii de legume pe timp de vară

Udarea grădinii în perioadele cu temperaturi ridicate, necesită cunoașterea unor reguli de bază, pentru a ajuta plantele în procesul de creștere și pentru a depăși cu bine zilele toride. Iată câteva apecte de care să ții cont, dacă ești posesorul unei grădini.

Sfaturi generale

1. Udarea corectă se face dimineața devreme. Înainte să se ridice soarele, când este cea mai scăzută temperatură în aer și sol, iar roua încă nu s-a evaporat, este cel mai potrivit moment al zilei pentru udat. Plantele vor avea resurse pe parcursul zilei și vor putea continua să crească. Dacă e nevoie, poți uda și seara, dar pe cât posibil de târziu, după apus, și nu uda niciodată pe timpul zilei.

2. Folosește norma de apă potrivită. Toate plantele se dezvoltă mai bine în prezența apei, dar fiecare specie are cerințe specifice. Sunt legume care au nevoie mai mare de apă cum sunt vărzoasele, castraveții, vinetele, pepenii galbeni, salata, ridichile,fasolea păstăi și altele care sunt mai rezistente la secetă ca: sfecla, mazărea, usturoiul, ceapa, cartoful, dar asta nu înseamnă că trăiesc fără apă. Udarea eficientă înseamnă încărcarea solului cu o cantitate suficientă încât aceasta să ajungă la rădăcinile plantelor. Ia în considerare că temperatura ridicată va produce o evaporare mult mai rapidă.

3. Udă regulat. În funcție de nevoi, ajută plantele cu apă periodic, chiar dacă plouă, dar cantitatea de precipitații nu este suficientă. Poți folosi un aparat de măsurat umiditatea din sol sau urmărește aspectul plantelor, care îți vor transmite dacă au lipsă de apă prin ofilire și înmuierea sau îngălbenirea frunzelor. Vara, în general, e nevoie de o udare consistentă la 3-4 zile.

4. Nu folosi apă rece. Diferențele mari dintre temperatura plantelor și a apei afectează dezvoltarea acestora. Mai ales dacă folosești apă din fântână sau puț, aceasta ar trebui pusă în bidoane sau rezervoare, în care să stea până ajunge la temperatura potrivită, și apoi o poți folosi.

Grădina de legume și zarzavaturi

Căldura excesivă din timpul verii usucă solul și plantele nu mai pot absorbi elementele hrănitoare din sol. Unele boli se dezvoltă mai rapid în aerul uscat de vară și afectează puternic plantele aflate sub stresul cauzat de temperaturile ridicate, ceea ce duce la scăderea productivității. Cum uzi:

Motocoasă Ruris – idei

Morcovul este vara în plină perioadă a acumulării substanțelor de rezervă în rădăcină, deci are nevoie de apă care să pătrundă în profunzime. După îngroșarea rădăcinii are cerințe moderate.

Ceapa din apagic are bulbul deja format vara, așa că are nevoie de puțină apă,în statul superficial al solului. Umiditatea excesivă îi dăunează, deoarece favorizează apariția bolilor.

Țelina de rădăcină e mare iubitoare de apă și trebuie udat solul până la 25-40 cm adâncime, pe toată durata creșterii.

Tomatele au cerințe moderate până la formarea fructelor, după care udă-le abundent de câte ori se usucă solul, până începe coacerea fructelor, când reduci cantitatea de apă, deoarece excesul duce la crăparea tomatelor.

Ardeiul are nevoie pe toată durata vieții de udări frecvente cu cantități mici de apă, dar mai ales la înflorire și fructificare.

Vinetele se udă pe toată perioada vegetației cu norme mari de apă, altfel vor rămâne mici și nu vor lega.

Motocoasă Ruris – oferte

Alte sfaturi care te ajută să menții umiditatea pe timpul verii:

  • Păstrează solul acoperit de vegetație. Nu tăia iarba până rămâne pămâtul gol, mai ales în zonele cu veri toride. Folosește o motocoasă Ruris și scurtează buruienile lăsând 10-15 cm de la sol.
  • Mulcește solul cu un strat consistent de paie sau iarbă bine uscată, printre legume.
  • Udă și zonele cu iarbă și pomii sau arbuștii fructiferi.
  • Folosește pe cât posibil apă de ploaie acumulată în rezervoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » (P) Sfaturi pentru udarea grădinii de legume pe timp de vară