Antena Meniu Search
x

Pacienții cu kilograme în plus, vulnerabili în fața coronavirusului

Kilogramele în plus ne fac vulnerabili în faţa coronavirusului. Doar unul din cinci pacienţi infectaţi, care au ajuns în stare critică şi care sufereau de obezitate, a reuşit să învingă boala. Restul au murit. Explicaţia medicilor e simplă. Obezitatea duce la o mulţime de afecţiuni care slăbesc sistemul imunitar, iar organismul nu mai poate lupta. 

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 24.07.2020, 14:58

Vezi și
  • Pacienții cu kilograme în plus au imunitatea scăzută.
  • Peste jumătate din populația României are probleme cu kilogramele în plus.

Alin Goga, pacient vindecat: Am fost în acea limită între viaţă şi moarte. Trei zile nu am răspuns la tratamentele respective. Starea mi se înrăutăţea. Sunt extrem de conştient că mi-a trecut glonţul pe la ureche.

Abia întors din Germania, Alin a început să aibă dureri puternice de cap, dureri musculare, frisoane şi febră. Iniţial a crezut că are gripă. Pe 11 martie a fost însă diagnosticat cu COVID-19. A fost pacientul cu numărul 37 din România.

Alin Goga, pacient vindecat: Între 11 şi 13 am avut trei radiografii pulmonare. Fiecare era din ce în ce mai rea, arăta afectarea ambilor plămâni. Doctorii erau destul de nedumiriţi, că le vedeam privirile.

Alin a avut o formă gravă a bolii şi la scurt timp de la internare a ajuns la reanimare.

Alin Goga, pacient vindecat: Pentru mine a fost un risc major faptul că am avut o greutate extraordinar de mare. Eram catalogat într-o obezitate morbidă.

Cântărea 117 kilograme. La externare, avea cu 20 de kilograme mai puţin. Bărbatul consideră că este norocos.

Cătălin Copăescu, fondatorul Chirurgiei obezităţii laparoscopice în România: Un studiu a analizat persoanele care au decedat. Dintre acestea, 80% aveau obezitate. Deci, practic, dintre pacienţii cu obezitate care au dezvoltat forme critice, doar 20% au scăpat.

Medicii spun că la pacienţii obezi infectaţi cu noul coronavirus sistemul imunitar e afectat iar organele cedează mai uşor.

Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi: Se suprapun două neajunsuri: este vorba pe o parte de o tulburare metabolică, iar peste aceasta vine infecţia cu coronavirus care prin procesul inflamator care iniţiază în organism determină tocmai modificări la nivelul vaselor mici care sunt de natură să creeze uneori disfuncţii care pot pune uneori viaţa în pericol.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste jumătate din populaţia adultă a României are probleme cu kilogramele în plus. În jur de 30% dintre români suferă de obezitate.

Obezitatea afectează întregul organism. Diabetul zaharat de tip 2 sau hipertensiunea arterială sunt doar o parte din afecţiunile pe care le pot face oamenii care au kilograme în exces.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Pacienții cu kilograme în plus, vulnerabili în fața coronavirusului