Antena Meniu Search
x

Pădurea doborâtă de vânt ]n localitatea Cheia, valorificată

La începutul lunii februarie, o pădure întreagă, de lângă localitatea Cheia, a fost pusă la pământ. Vântul a suflat cu o forţă nimicitoare şi a lăsat în urmă dezastru, pe zeci de hectare.

De Redactia Observator la 16.04.2020, 11:48
Vezi și
  • Experţii au avut două explicaţii.
  • Exploatarea trebuie făcută rapid.

La începutul lunii februarie, o pădure întreagă, de lângă localitatea Cheia, a fost pusă la pământ. Vântul a suflat cu o forţă nimicitoare şi a lăsat în urmă dezastru, pe zeci de hectare.

Cu o forţa uluitoare a retezat şi a scos din rădăcini, pur şi simplu, sute de arbori tineri. În special, molizi.

Daniel Bucurie – șef ocol silvic: Arboretul a fost in varsta de 85 de ani.Sunt fenomene care nu se intampla zilnic, nu este o doboratura clasica. Arborii sunt culcati intr-un sistem domino.

Experţii au avut două explicaţii: fie a fost vorba despre un ciclon foarte puternic, fie s-a produs un vârtej din cauza tăierilor ilegale. A doua variată a fost demontată însă de pădurari.

La două luni distanţă, s-a început valorificarea arborilor doborâţi de vânt.

Costel Alexe, ministrul: Acest lemn trebuie scos din fondul forestier cu celeritate. Avem situatii in care trebuie exploatat sustenabil pentru ca este cel mai bun lucru pe care putem sa il facem si mediului, si economiei, si avem si chestiuni sociale de care trebuie sa tinem cont.

Exploatarea trebuie făcută rapid, astfel încât lemnul să nu putrezească. Munca nu este uşoară pentru că zona este abruptă şi trebuie folosite nişte utilaje speciale.

Tinu Borș – inginer forestier: Sunt niste utilaje performante pentru ca fara ele nu poti sa dai plus valoare lemnului doborat. Am inceput exploatarea in urma cu doua saptamani. A fost o mobilizare si o logistica foarte buna. Am exploatat peste 2500 de metri cubi.

Alexandru Borș – profesor Facultatea de Silvicultură: Implica forta de munca mai multa, iar gradul de periculozitate al operatiilor este foarte ridicat. Arborii sunt foarte incalciti, tensionati. Nu se mai poate intra cu fierastraie mecanice.

Lemnul scos din pădure va fi folosit în industria mobilei sau va ajunge în fabricile de cherestea. După ce se va încheia exploatarea, va începe reconstrucţia ecologică.

Horia Emil Petrehuș, președinte ONG: Daca nu vom face aceste lucru, si generatiile viitoare vor intampina exact aceleasi probleme. Anul asta va fi scos tot materialul lemnos de aici, iar peste doi ani va fi plantat. In cinci ani, o sa avem o padure tanara si frumoasa.

Anual, în România, aproximativ 3.700 de hectare de pădure sunt doborâte de vânt. Anul acesta, doar în Harghita a căzut o pădure de peste 300 de hectare.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Pădurea doborâtă de vânt ]n localitatea Cheia, valorificată