Antena Meniu Search
x

Video Pandemia a crescut preţurile pentru înmormântări. Antreprenorii din industrie se plâng că nu au primit niciun ajutor de la stat

Moartea devine tot mai scumpă în România. Pandemia a crescut preţurile pentru înmormântări, dar chiar şi aşa, administratorii de la pompe funebre tot nu-s mulţumiţi de profit. Spun că au cheltuit foarte mult pentru echipamente de protecţie pentru angajaţi.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 25.04.2021, 20:59

Vezi și
  • Preţul mediu al unei înmormântări este de 5.000 de lei, sumă decontată de stat.
  • Însă cheltuielile pentru o înmormântare sunt mult mai mari.

Activitate multă, cu profit puţin. Asta spun patronii firmelor de pompe funebre. Pandemia i-a obligat să investească, aşa că şi-au recuperat banii din buzunarele familiilor îndoliate.

Virgil Trifu, preşedintele Asociaţiei Serviciilor funerare: ”Undeva la vreo 600 de lei pe caz ne-au crescut costul”.

Cât costă o înmormântare în 2021

Preţul mediu al unei înmormântări este de 5.000 de lei, sumă decontată de stat. Însă cheltuielile pentru o înmormântare sunt mult mai mari. În plus, în ultimul an, serviciile funebre au ajuns să coste între 1.700 şi 2.500 de lei.

Pe acelaşi subiect

Cătălin Dodu, administrator firmă mortuară: ”Maşinile dezinfectate, capelele, magazinele, salariaţii cu costume de protecţie, măşti. Categoric, cheltuielile au fost undeva la 20-30% mai mari. În oraşele mari, în care cazurile au fost mai multe, normal, cheltuielile au crescut ca atare”.

Antreprenorii din industrie au aşteptat degeaba ajutor de la autorităţi. Nici după un an nu primesc pe mail autorizaţiile de transport de la direcţiile de sănătate publică. Tot trebuie să meargă la sediile DSP înainte de fiecare înmormântare.

Virgil Trifu, preşedintele Asociaţiei Serviciilor funerare: ”A fost un an greu, a fost ceva nou şi pentru noi. Apăsarea şi greutatea mai mare a fost în cadrul angajaţilor”.

Protest cu mașini mortuare în Piaţa Victoriei

Iar de doi ani aşteaptă să le fie aprobată organizarea unor cursuri de tanatopraxie, adică tehnica de îmbălsămare a decedaţilor.

Alexandru Ruş: ”Vrem să facem o modificare legislativă. Dacă tot îmbrăcăm persoana decedată de Covid, eu zic să îi facem şi toaleta într-un spaţiu special pentru aşa ceva. Spaţiul acela să ne permită să dăm hainele unei firme specializate pentru incinerare”.

Ieri, mai multe companii care furnizează servicii de pompe funebre au protestat în faţa Guvernului. Angajaţii sunt nemulțumiți de noul protocol care prevede că trebuie să îmbrace persoanele decedate din cauza Covid-19, dar nu spune cum să se protejeze de infectare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Pandemia a crescut preţurile pentru înmormântări. Antreprenorii din industrie se plâng că nu au primit niciun ajutor de la stat