Pandemia de coronavirus a scumpit prețul la legume, fructe și alte produse alimentare
Pandemia a scumpit legumele şi fructele. Într-o singură lună preţul cartofilor a crescut cu aproape nouă procente. Mai mult costă și carnea de porc și făina, de exemplu. Şi nu am scăpat de scumpiri: în lunile următoare, preţul alimentelor va fi dictat şi de secetă.
- Prețul la cartofi a crescut cu 9% într-o singură lună.
- Scumpirile ar putea continua din cauza secetei.
Cheltuielile românilor cu mâncarea cresc de la o lună la alta. Alimentele de bază, cum sunt cartofii, carnea sau fructele, s-au scumpit, per ansamblu, cu 4,5% de la începutul anului şi până acum.
Ceea ce constată oamenii de fiecare dată când merg la piaţă, a confirmat în această dimineaţă şi Institutul Naţional de Statistică. În starea de urgenţă, cel mai mult s-au scumpit cartofii.
Preţul lor a crescut într-o singură lună cu aproape 9 procente. Iar de la începutul anului şi până acum scumpirea a fost de peste 21 la sută. Şi pentru fructele praspete am lăsat mai mulţi bani în supermarketuri.
Scumpirile de primăvară sunt dictate de importuri, spun specialiştii.
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Dragoș Frumosu, reprezentant industria alimentară: Este perioada când legumele şi fructele noastre nu au apărut pe piaţă. Abia de vreo săptămână, 10 zile, au apărut primele roşii româneşti, dar sunt într-o cantitate mică. Şi în urmă cu vreo trei săptămâni a apărut cartoful nou, din România. În rest, discutăm despre importuri!
Şi pentru carnea de porc am plătit cu aproape 4 procente mai mult în aprilie faţă de finalul anului trecut.
În lunile următoare, spun experţii, preţul produselor de panificaţie, dar şi cel al cărnii de porc, de pildă, va fi dictat şi de secetă, atrag atenţia specialiştii.
Dragos Frumosu, reprezentant industria alimentară: Seceta nemaiîntâlnită de vreo 30 de ani în România desigur că aduce preţuri mai mari, în condiţiile în care preţul cerealelor va creşte, atunci putem vorbi pe lanţ şi că preţul furajelor va creşte.
În cazul produselor nealimentare, cel mai mult s-au scumpit produsele din tutun - cu peste 4 procente. Avem şi o veste bună - benzina și motorina s-au ieftinit cu mai bine de opt procente.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰