Pandemia de coronavirus ar putea ieftini prețul la carne
Extreme în industria cărnii! În timp ce în Statele Unite ale Americii problemele cu aprovizionarea se adâncesc pe zi ce trece, Europa se confruntă cu un surplus de carne. Iar România nu face excepţie. Timp de două luni şi jumătate, terasele şi restaurantele au fost închise, iar festivalurile - anulate. În această ecuaţie, avem şi o veste bună: Pe termen scurt, acest surplus s-ar putea traduce în scăderi de preţuri şi promoţii la raft.
- Producătorii au surplus de marfă, din cauza închiderii restaurantelor.
- Clienții ar putea fi atrași cu promoții.
Chiar dacă restaurantele şi terasele au fost închise timp de două luni şi jumătate, abatoarele au continuat să funcţioneze, iar contractele cu furnizorii au fost onorate. Un prim efect: surplus de carne în piaţă.
Marian Grasu, administrator: Ne confruntăm cu vânzări slabe, iar marfa este din abundență.
Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară: Este o problemă reală. Majoritatea țărilor europene au trecut prin două luni de pandemie. Asta înseamnă că au fost închise restaurante, pizzerii, turiştii nu au mai fost în vizită, în concedii şi atunci, sigur, consumul de carne şi preparate din carne a scăzut simţitor.
Experţii spun că producătorii vor scădea preţurile sau vor face oferte promoţionale, pentru a scăpa de marfa în plus.
Iosif Ștefănescu, executive chef restaurant: Revenirea va fi treptată, pas cu pas, la fel și consumul. Nu avem baghetă magică să facem minuni peste noapte și industria să revină la potențial maxim.
Este greu de făcut în acest moment un top al produselor cu scăderi semnificative însă la nivelul industriei, în acest an, pierderile ar putea depăși un milion de euro.
Este doar o primă estimare, spun cei din piaţă. Pentru că, în acest moment, industria ospitalităţii şi sectoarele conexe funcţionează în regim de avarie. La acest restaurant din Capitală, de exemplu, numărul clienţilor de pe terase s-a redus la jumătate.
Iosif Ștefănescu, executive chef restaurant: Mulți clienți au venit, au cumpărat carnea și au vrut să o facă acasă. S-au întors foarte supărați că la noi în restaurant e mai bună.
Carnea servită în farfurie e tot de import. Din Australia, Noua Zeelandă sau din Statele Unite ale Americii.
Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară: Nu avem niciun fel de măsură luată în zootehnie, fie că vorbim de vită pentru carne, fie că vorbim de porc, fie că vorbim de oaie, fie că vorbim de pasăre.
Să privim partea bună a lucrurilor. Putem din nou să ne bucurăm de o friptură servită a la carte chiar și pe o zi ploioasă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰