Antena Meniu Search
x

Statsiticile arată că pandemia ne-a făcut mai puţin cheltuitori

Pandemia de coronavirus ne-a schimbat radical comportamentul de consum. Suntem mult mai atenţi la ce şi cât de mult cumpărăm. Iar asta se vede şi în statistici. Datele din luna aprilie arată o scădere vizibilă a consumului.

de Redactia Observator

la 09.06.2020, 16:50

Vezi și
  • Oamenii sunt mult mai chibzuiţi.
  • Cumpără doar strictul necesar.

Piaţa Obor, la prima oră a dimineţii. Furnicarul de pe holuri ne dă impresia că economia şi-a revenit după criza sanitară. Realitatea este cu totul alta. Oamenii sunt mult mai chibzuiţi. Cumpără doar strictul necesar.

Mariana: Da, am fost atenta la ce cumpar si fireste ca preturile au explodat. Sunt mult mai mari decat inainte de pandemie.

Consumul privat a căzut cu peste 20 de procente în aprilie, după prăbuşirea vânzărilor de carburanţi cu peste 30% şi a produselor nealimentare cu 20%.

Şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au înregistrat o scădere de peste 13 la sută.

Dan Schwartz, analist economic: Se observa o tendinta la nivel global, nu numai în Romania. Apetitul de a cumpăra al populatiei a scăzut. Pe de-o parte nu au putut sa consume pentru că retailul a fost blocat de măsurile anti-covid.

Orice aliment cumpărat de la magazin generează încasări la bugetul de stat prin TVA. Dacă ne gândim la drumurile spre destinaţiile de vacanţă sau la simplul drum cu maşina la muncă, şi de aici generăm venituri pentru stat prin accizele pe care le plătim când alimentăm cu carburant.

În următoarea perioadă, inclusiv Banca Centrală se așteaptă la o temperare a cheltuielilor. Rezultatul.

Adrian Vasilescu: Trimestrul doi nu mai crede nimeni ca va fi cu plus. Va fi cu minus și intrebarea pentru toată lumea e "cat va fi acest minus"

Banca Centrală aşteaptă o scădere semnificativă a economiei, comparabilă cu cea din 2008 - 2009.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Statsiticile arată că pandemia ne-a făcut mai puţin cheltuitori