Antena Meniu Search
x

Ne putem lua concediu de odihnă în perioada pandemiei. Care sunt regulile

Sunt mulţi cei care se întreabă dacă este momentul potrivit să solicite concediu de odihnă de la angajator. În ceea ce-i priveşte pe cei care au copii şi trebuie să stea cu ei acasă, lucrurile sunt relativ simple.

De Redactia Observator la 15.04.2020, 17:36
Vezi și
  • Un avocat a oferit răspunsuri.
  • Reguli pentru concediul de odihnă.

Sunt mulţi cei care se întreabă dacă este momentul potrivit să solicite concediu de odihnă de la angajator. În ceea ce-i priveşte pe cei care au copii şi trebuie să stea cu ei acasă, lucrurile sunt relativ simple.

Ştim că preşedintele a promulgat o lege care le oferă concediu plătit în perioade extreme, cum este şi aceasta. Dar haideţi să vedem cum stau lucrurile dacă nu aveţi copii, şi totuşi doriţi concediu legal de odihnă. Un avocat ne-a oferit răspunsuri. 

Sunt mulţi angajaţii care se întreabă dacă acest moment este unul oportun să solicite zilele de concediu de odihnă care li se cuvin an de an.

Pare o opţiune bună, mai ales că acestea sunt plătite în întregime şi nu doar 75 la sută din salariul lunar. Deşi pare o situaţie avantajoasă, trebuie totuşi să fiţi atenţi la anumite aspecte.

Alina Roşca, avocat: Concediul de odihna care nu a fost integral efectuat in anul 2019 se poate pretinde fara nici un fel de discutie de la angajator pentru ca este un drept care nu a fost exercitat in anul care a trecut deja; Pentru concediul din anul 2020 situatia este putin diferita pentru ca ne aflam doar la sfarsitul primului trimestru al anului. Concediul de odihna dintr-un an se programeaza din timp in mod colectiv, prin regulamentul intern sau pur si simplu printr-o programare individuala stabilita cu angajatorul.

Iar dacă decidem să îl efectuăm pe tot, fie din motive practice, fie de teamă, ne putem trezi cu un refuz. Căci riscăm fie să dăm peste cap ordinea prestabilită în întreprindere, fie să ne luăm concediu fix în acelaşi timp cu alţi colegi.

Alina Roşca, avocat: Probabil ca o alternativa in astfel de situatii este sa se imparta concediul legal de odihna in asa mod incat sa se respecte faptul ca un angajat trebuie sa efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt. Dacă nu doriţi să ţineţi cont de înţelegerea prestabilită cu angajatorul atunci trebuie să ştiţi că trebuie să daţi o notificare de cel puţin 60 de zile.

În cazul părinţilor care lucrează în mod normal dar care sunt nevoiţi să stea acasă cu copiii în această perioadă, trebuie să ştiţi că indemnizaţia pentru zilele libere se calculează conform numărului de zile cerute pentru supravegherea celui mic.

Lor li se vor adăuga şi zilele aferente vacanţei de Paşte. Sunt zile libere de care beneficiază doar unul dintre părinţi.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Ne putem lua concediu de odihnă în perioada pandemiei. Care sunt regulile