Antena Meniu Search
x

Video Pandemia virușilor informatici. Informaţii despre tratamentul pacienţilor au dispărut din cauza hackerilor

Grupările de infractori cibernetici s-au adaptat în acest an. Au profitat de criză şi au atacat serverele unor spitale şi nu numai. Inclusiv informaţii despre tratamentul pacienţilor au dispărut din cauza hackerilor, iar unele unităţi medicale au dat bani grei pentru recuperarea lor.

de Redactia Observator

la 14.12.2020, 09:35

Vezi și
  • Prin telefoanele mobile sau laptopurile personale ale angajaţilor, hackerii au infectat serverele unor companii private sau ale unor instituii de stat.
  • În câteva cazuri specialiştii SRI au reuşit să recupereze parte din datele pierdute.

Pe lângă haosul adus de pandemie în spitale, medicii s-au văzut obligaţi să facă faţă şi atacurilor informatice.

Anton Rog, şeful Cyberint SRI: S-a întâmplat şi anul acesta să fie targetate mai multe spitale din România. S-a profitat de lipsa de informaţii despre Covid. S-a întâmplat amânarea unor tratamente, refacerea unor analize, amânarea unor intervenţii chirugicale. 

În câteva cazuri specialiştii SRI au reuşit să recupereze parte din datele pierdute.

Anchetele au arătat că vina a fost a administratorilor de reţea. Au lucrat de acasă, au fost neglijenţi şi au lăsat breşe în sistemele de securitate. 

Hackerii au demonstrat o capacitate extraordinara de adaptare. Ca sa fie cat mai credibili, si au rafinat metodele de atac. Au angajat traducatori autorizati, iar emailurile infectate pe care le-au trimis victimelor n au mai avut greseli gramaticale si au fost personalizate pentru fiecare tinta.

Prin telefoanele mobile sau laptopurile personale ale angajaţilor, au infectat serverele unor companii private sau ale unor instituii de stat.

Liviu Arsene, specialist securitate IT: Utilizatorii au primit mesaje ce pretindeau ca sunt trimise în numele unor companii sau instituţii cunoscute pe plan local. Au creat campanii de phishing foarte credibile, care au exploatat tocmai această nouă normalitate. 

S-au format grupări care au dezvoltat şi perfecţionat softurile maliţioase, după care le-au scos la vânzare. A apărut, astfel, un nou model de business în lumea ascunsă a internetului. 

Anton Rog, şeful Cyberint SRI: Am reuşit, cu DIICOT si politia, in luna mai, sa anticipam dorinta unei grupari de a cripta datele din cea mai mare parte din spitalele implicate în suport covid din Romania. Membrii acelei grupari au fost capturati de politie şi DIICOT. Au recunoscut ce voiau sa faca. 

Potrivit SRI, 2020 a fost anul în care s-au evidenţiat 3 tipuri de atac: ransomeware, cele prin care utilizatorii erau obligaţi să plătească pentru informaţiile personale criptate de hackeri, cele îndreptate asupra site-urilor instituţiilor care luptă împotriva Covid-19 şi viruşii prin care se fură banii din conturi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri sociale » Pandemia virușilor informatici. Informaţii despre tratamentul pacienţilor au dispărut din cauza hackerilor