Antena Meniu Search
x

Pandemia de coronavirus a adus o scădere a vânzării de cartofi

Toamna este bogată în cartofi, dar fermierii se plâng că n-au cui să-i vândă. Restaurantele care cumpărau o treime din recoltă, au stat mai mult închise sau au dat faliment. Nici în supermaketuri, cartofii nu mai sunt la fel de căutaţi. Aşa se face că agricultorii au ajuns să-i vândă şi cu 30 de bani kilogramul, de trei ori mai puţin decât anul trecut.

de Redactia Observator

la 11.09.2020, 21:46

Vezi și
  • Agricultorii au ajuns să vândă și cu 30 de bani kilogramul de cartofi.

În patria cartofului, Covasna, câmpurile sunt pline. Dar fermierii îşi plâng în pumni de ciudă. 

Moldovan Csaba, agricultor: Particularii vând cartoful cu 30, 35, 40, 45 de bani. Preţul de nimica faţă de anul trecut, când vindeau cu 1,20-1,40 lei. 

Aceşti bani nu le acoperă nici măcar cheltuielile, spun agricultorii. 

Bajcsi Akos, agricultor: O zi de muncă este 100-150 de lei şi închipuie-ţi, dacă dai cartoful cu 30 de bani, câţi trebuie să strângi. 

Cum se explică prăbuşirea preţului? Fermierii şi-au pierdut unul din clienţii importanţi: restaurantele unde românii mâncau cartofi prăjiţi cu orice. 

O soluţie ar fi să-i vândă la iarnă, când preţul va creşte cel mai probabil, doar că, spun ei, n-au unde să-i depoziteze. 

Konczei Csaba, director Direcția de Agricultură Covasna: În momentul actual, judeţul Covasna are o capacitate de depozitare cam pentru o treime din producţia actuală. 

De disperare, mulţi încearcă să-i vândă pe marginea drumului. Dar nici aşa nu au succes. 

Anul trecut, ţara noastră a produs 2,7 milioane de tone de cartofi. Fermierii se plâng că pe rafturi ajung de multe ori cartofi de import, din Polonia sau Olanda, ţări care primesc ajutor de la Guvern să păstreze preţul mic. 

Romulus Oprea, președinte Federația Cartofului din România: Este imposibil să găseşti la graniţa româno-maghiară TIR-uri cu cartofi polonezi aduşi la 40 de bani, când preţul de producţie al unui cartof în România oscilează între 55 şi 75 de bani. 

Un român mănâncă în jur de 100 de kilograme de cartofi pe an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri sociale » Pandemia de coronavirus a adus o scădere a vânzării de cartofi