Antena Meniu Search
x

Pandemia nu a influenţat rata mortalităţii în România

În anul pandemiei numărul total al deceselor din România a scăzut! În plus, puţin peste unu la sută din totalul deceselor au avut drept cauză Covid-19, arată datele Institutului Naţională de Statistică. Principalele cauze rămân însă aceleaşi: bolile de inimă şi cancerul.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 11.08.2020, 21:57

Vezi și
  • Mai puține decese în primele luni din 2020, față de anul precedent
  • Situația s-ar putea schimba dacă răspândirea SARS-CoV-2 scapă de sub control

Pandemia nu a influenţat rata mortalităţii în România. Numărul deceselor raportate în prima jumătate a anului a fost mai mic cu şase mii faţă de perioada similară din 2019. Aprilie şi iunie au fost singurele luni în care mortalitatea a fost mai mare. În rest, în fiecare lună din prima jumătate a anului trecut au fost mai multe decese decât în anul coronavirusului.

Sorin Paveliu, medic primar boli interne, expert politici sănătate: Datele statistice suprind o perioadă în care activitatea, răspândirea Covid în Romania n-a fost foarte mare.

Doar 1,27% din cei care au murit în prima jumătate a anului erau infectaţi cu noul coronavirus. Însă, dacă luăm în considerare perioada de la începutul lunii iulie şi până azi, procentul creşte la 3,7%.

Bogdan Tănase, director medical institut oncologic: Nu a fost o creştere a mortalitatii așa cum s-a întâmplat în alte tari, în Italia sau în Spania. Eu cred ca măsurile și-au atins scopul, cel puțin deocamdată.

Situaţia s-ar putea schimba dramatic în cazul în care numărul de cazuri va continua să crească.

Sorin Paveliu, medic primar boli interne, expert politici sănătate: Lumea trebuie să înteleagă că noi, ca indivizi, ca societate nu ne temem numai de riscul de a muri, ci și de riscul de a dărâma economia acestei țări pe termen lung. Aceste lucru în momentul de fata încă nu s-a întâmplat, dar o creştere exponentială a numărului de infectare s-ar putea să ne pună pe butuci.

Nici măcar restricţionarea accesului în spitale nu a afectat semnificativ mortalitatea.

Lidia Kajanto, manager institut oncologic București: Chiar am avut pacienți care la sfârșitul lunii februarie au fost diagnosticati cu tumori care n-au putut fi investigate sau operate, pentru că în perioada stării de urgenţă a trebuit să reducem activitatea cu 80 la sută.

Principalele cauze ale deceselor sunt bolile cardiovasculare, tumorile, afecţiunile aparatului respirator şi problemele digestive.

Mircea Cinteză, medic cardiolog: Toate aceste boli care sunt extrem de răspândite ele sunt tăcute. Nu dau simptome și oamenii se consideră sănătoşi.

Cele mai multe decese au fost înregistrate în mediul rural, arată cifrele Institutului Naţional de Statistică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Pandemia nu a influenţat rata mortalităţii în România