Antena Meniu Search
x

Vaccinul impotriva rotavirusului nu este inclus in programul national de vaccinare

Un copil din 10 moare dupa ce a facut infectie cu rotavirus. Asa se face ca peste 40 de tari au inclus vaccinul contra virusului in programele nationale de imunizare. Asta inseamna ca toti copiii sunt vaccinati gratuit.

Vezi și

Recent, Marea Britanie a luat aceasta decizie. In Romania, vaccinul se plateste si nu e pentru toate buzunarele.

Amelia Dondrea a trecut prin drama pe care niciun parinte nu si-ar fi imaginat-o. Pustiul ei, David, s-a infectat cu rotavirus cand avea un an. Erau plecati in concediu, in strainatate, cand copilului i s-a facut rau.

“O diaree accentuala si scadrea poftei de mancare. Ulterior, in cateva zile, s-a vazut pe corpul lui ca slabise foarte mult”, povesteste mama baiatului.

S-au intors in tara si au mers la spital. Baiatul a fost diagnosticat cu rotavirus. Amelia si-a vazut prunctul tintuit pe patul de spital.

David si-a revenit complet dupa boala. Insa, daca ar fi sa poata da timpul inapoi, Amelia si-ar vaccina baiatul. Virusul e unul rezistent si se transmite atat de la un copil la altul, cat si de la adult la copil. Surprinzator, banala spalare a mainilor reduce riscul infectiei.

Vaccinul nu e obligatoriu si se plateste. In Romania, nu e inclus in programul national, pentru ca statul nu-si permite, spun specialistii. O doza costa in jur de 300 de lei, in functie de furnizor. Medicii spun ca e indicata vaccinarea. E drept, exista si situatii in care copiii care au fost imunizati se imbolnavesc, insa virusul nu e foarte agresiv in aceasta situatie.

Infectia cu rotavirus afecteaza peste 95% dintre copiii de pana in cinci ani. E responsabila de 30 la suta dintre decesele copiilor.

In 45 de tari, printre care Austria, Brazilia, Australia sau Statele Unite ale Americii, si de la inceputul acestei luni, Marea Britanie, vaccinul este obligatoriu si gratuit. Englezii au facut si un calcul si au ajuns la concluzia ca preventia e mai ieftina decat tratamentul.

Imunizare gratuita impotriva rotavirusului aduce economii la buget de peste 14 milioane de lire sterline, pe an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri sociale » Vaccinul impotriva rotavirusului nu este inclus in programul national de vaccinare