Cea mai sigură parolă pentru email sau Facebook. Cum o alegi ca să-ţi protejezi contul de hackeri

Publicat: 31.07.2018, 18:17.
Actualizat: 31.07.2018, 18:17

Cum alegi o parolă sigură pentru email sau contul de Facebook? De la un an la altul, avem tot mai multe conturi pe Internet. Însă mulţi nu dau mare atenţie parolelor şi devin astfel vulnerabili atacurilor online. Experţii IT ne explică formula ideală a unei parole, cu care nu veţi da greş!

Cuvântul parolă scris pe un monitor

Pentru un cont de email sau Facebook este nevoie de o parolă complicată, care să nu poată fi accesată de hackeri

wikipedia

Cum alegi o parolă sigură pentru email sau contul de Facebook? De la un an la altul, avem tot mai multe conturi pe Internet. Însă mulţi nu dau mare atenţie parolelor şi devin astfel vulnerabili atacurilor online. Experţii IT ne explică formula ideală a unei parole, cu care nu veţi da greş!

Elementul-cheie de siguranţă al unui cont pe Internet este parola, însă mulţi utilizatori nu-i dau atenţie. Nici măcar în cazul conturilor pe care le accesează zilnic, precum cel de email sau Facebook. Experţii avertizează că o parolă uşoară este, în acelaşi timp, extrem de vulnerabilă în cazul unui atac cibernetic. Ei au şi soluţia, formula unei parole care poate fi uşor de reţinut şi, în acelaşi timp, dă bătăi de cap unui hacker.

Parole pe care NU trebuie să le foloseşti

Deşi rolul parolei e extrem de important, mulţi aleg o formulă extrem de simplă, care poate fi uşor detectată de un hacker. În cazul Germaniei, de exemplu, 45% dintre utilizatorii de internet folosesc aceeaşi parolă pentru toate serviciile, 14% au o parolă formată doar din litere, la 60% folosesc o combinaţie foarte simplă litere-cifre.

Experţii au şi o recomandare cu o listă de parole foarte comune, dar care nu ar trebui niciodată folosite:

- "123456" e parola cea mai folosită la nivel global, dar şi cea mai uşor de ghicit. Mai sunt şi variantele 12345678 sau 12345, la fel de populare.

- "qwerty" după modelul cele din cifre, şi parola cu primele litere de la tastatură e foarte populară, dar la fel de periculoasă, spun specialiştii

- adresa de email sau username-ul: mulţi internauţi obişnuiesc să pună parolă fix numele de mail sau de utilizator al contului

- prenume sau nume: o astfel de parolă e extrem de vulnerabilă

- data naşterii, adrese sau alte parole legate de informaţiile personale nu sunt recomandabile

- cuvinte comune, precum "salut", "teiubesc"

Şi unele parole pe care le considerăm "complicate", pot fi uşor de descoperit:

Parolele formate exclusiv din combinaţii de cifre sau litere pot cădea uşor pradă hackerilor. Experţii spun că, un program de decodare poate identifica până la 1500 de combinaţii în doar o secundă!

Fiecare cont are nevoie de propria parolă

Da, poate fi foarte deranjant, dar e recomandabil să folosiţi o parolă pentru fiecare cont. Poate e greu de reţinut, dar e cea mai recomandabilă cale pentru a reduce pagubele, în cazul în care unul dintre conturile dumneavoastră cada pradă hackerilor.

În plus, experţii spun că ar fi ideal ca parola să fie schimbată o dată la două săptămâni.

Cum arată formula pentru o parolă ideală

O parolă sigură e complexă, spun specialiştii:

Potrivit experţilor, parola ideală trebuie să aibă cel puţin 10 caractere. Trebuie să fie o combinaţie de litere mari şi mici, numere şi simboluri (§ $ &?). Şi NU trebuie să conţină niciun cuvânt din dicţionar.

Recomandarea experţilor:

Construiţi o parolă complexă dintr-o combinaţie pe care v-o puteţi aminti uşor. Formulaţi, de exemplu, o frază şi folosiţi primele litere ale cuvintelor pentru a construi o parolă complexă. Dacă veţi construi fraza incluzând şi numele serviciului pe care v-aţi deschis contul, va fi şi mai uşor de reţinut.

Cum alegi parola ideală pentru email sau Facebook

EXEMPLU: puteţi folosi fraza "Aceasta e prima parolă sigură pentru contul meu de Facebook!", din care aţi putea construi parola: Ae1apspcmdF!

Este o parolă sigură, care poate fi foarte uşor de reţinut.

Citește și
• pe 01.01.1970 la 02:00
Cum să alegi un animal de companie perfect pentru tine. Ce animale ți se potrivesc, în funcție de stilul de viață
recomandari pe a1.ro
Gabriela Cristea, mai sexy ca niciodată. Cum arată picioarele ei în fustă mini după ce a slăbit peste 25 kilograme
• pe 01.01.1970 la 02:00
5 avantaje incontestabile ale unei danturi perfecte

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Fiica Gabrielei Cristea s-a accidentat în casă! Micuța Victoria a izbucnit în lacrimi, după ce s-a lovit la cap! Reacția lui Tavi Clonda / VIDEO
pe spynews.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
pe antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
21:44 Observator de bine, 21 ianuarie 2021. Primul transplant renal din acest an în România, un succes 21:33 Știrile zilei, 21 ianuarie 2021. Condiția pusă pentru ca restaurantele și instituțiile de cultură să se redeschidă 21:29 Geanta de pandemie: Constrânşi de restricţii sau de teama infectării, oamenii poată la ei adevărate kit-uri sanitare 21:24 Noul vicepreşedinte, Kamala Harris, a devenit o inspiraţie pentru femeile din toată lumea 21:06 Bombă ecologică pe malul Dunării, mii de oi au fost îngropate pe un câmp din Tulcea 21:00 Fără metrou de la Băneasa spre Otopeni 20:43 Bucureştiul, la un pas de relaxarea restricţiilor 20:35 Anchetă la INML, după ce cadavrul unui francez a fost predat din greșeală unor americani 20:21 Împărţirea banilor ţării, misiune imposibilă. Ce se întâmplă cu pensiile românilor 20:10 Culmea poluării: să arzi ilegal deşeuri de faţă cu ministrul Mediului. S-a întâmplat în Dolj, într-un sat îngropat în gunoaie
CITEȘTE PE A1.ro
Prima din istoria Americii care înfăptuiește acest lucru. Ce a refuzat Melania Trump să facă înainte de a pleca de la Casa Albă
A1.RO
Sărutul dintre Joe Biden și soția sa va râmăne în istorie. Momentul tandru a fost surprins din toate unghiurile | Foto
A1.RO