Un an de la protestul din 10 august. 250 de mii de oameni, așteptați astăzi în stradă
A trecut un an de la cea mai violentă noapte de proteste de la Mineriadă până în prezent. "10 august" a marcat o ţară întreagă. Peste şapte sute de victime, dintre civili şi forţe de ordine, au fost înregistrare, prin plângeri, la parchetele care au deschis dosare penale.
A trecut un an de la cea mai violentă noapte de proteste de la Mineriadă până în prezent. "10 august" a marcat o ţară întreagă. Peste şapte sute de victime, dintre civili şi forţe de ordine, au fost înregistrare, prin plângeri, la parchetele care au deschis dosare penale. A fost o noapte care a schimbat complet percepţia oamenilor faţă de cei care ar trebui să-i apere. Acum, e 10 august, din nou. Jandarmeria îndeamnă la calm şi respectarea legii. Iar organizatorii se aşteaptă la 250 de mii de oameni pentru care vor institui şi filtre de control pentru a nu se intra în Piaţă cu obiecte care pot provoca violenţe.
10 august este ziua în care un protest a devenit istorie scrisă cu sânge. Violenţele de atunci au strâns peste 700 de victime, civili şi forţe de ordine, şi au dus la trei dosare penale. Împotriva jandarmilor, împotriva protestatarilor şi împotriva oamenilor-cheie din funcţiile de conducere ale instituţiilor care ar fi trebuit să păstreze ordinea şi liniştea publică.
Doru Oprea a fost în prima linie a protestelor. In timpul intervenţiei în forţă, piciorul i-a fost străpuns de o grenadă aruncată în mulţime. A fost internat de urgenţă şi operat pentru a nu rămâne mutilat pe viaţă.
- Schimbări majore pentru românii care pleacă să muncească în străinătate, după ce mulţii au ajuns să fie...
- Alegeri prezidenţiale din 2025. Votarea în diaspora se încheie la ora 21.00 ora României. Noi reguli privind...
- Noi proteste AUR, anunţate în ţară şi în Diaspora. Membrii partidului vor manifesta în faţa prefecturilor şi...
- Un bunic a decis să înveţe engleză pentru a-şi putea vizita nepoţii, născuţi în străinătate. Experienţa...
- Reacţia Elenei Lasconi după ce Marcel Ciolacu a decis să limiteze timpul de votare în diaspora. "Asistăm la o...
În aceeaşi situaţie este şi Viorel Chihaia. O altă victimă a violenţelor din 10 august. A fost gazat şi lovit în spate şi în cap cu bastonul.
Peste 500 de civili au depus plângeri. Iniţial, dosarul a fost instumentat de Parchetul Militar. Recent, a fost mutat la DIICOT. Procurorii încă se lămuresc cu privire la acuzaţii. În schimb, a fost trimis în judecată dosarul celor doi jandarmi agresaţi în mulţime. Ştefania Nistor şi Cristian Feleagă.
Cei care au lovit-o cu brutalitate pe Ştefania şi i-au furat pistolul sunt cercetaţi. în libertate. Liberi sunt şi cei care au agresat alţi jandarmi. Instigatorii, cum au fost catalogaţi după incidentele violente. 206 jandarmi s-au constituit părţi civile în acest dosar.
Sâmbătă se anunţă o nouă manifestaţie în Piaţa Victoriei. Forţele de ordine fac apel la calm. La fel şi cei care vor veni să protesteze paşnic.
După experienţa de anul trecut, Doru şi-a făcut alte planuri. Vrea să intre în politică şi să schimbe ceva din mijlocul celor împotriva cărora a ieşit în stradă.
În urma protestului din 10 august a fost schimbat prefectul Capitalei. Sub învinuire au fost puşi şeful Jandarmeriei Bucureşti - Laurenţiu Cazan, şeful Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, şi adjunctul său, Ionuţ Sindile. Toţi au, în continuare, funcţii în cadrul instituţiei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰