Viitorul studenților din aviație, incert. Companiile aeriene, afectate de pandemia Covid-19
Pasiunea pentru aviaţie este mai presus de pandemie. O spun tinerii care visează să devină piloţi, chiar dacă industria încă nu a decolat. În cea mai dificilă perioadă din istorie pentru aviaţie, curg înscrierile la cursurile de piloţi sau însoţitori de zbor. Viitorul studenţilor este însă incert. Puţine companii aeriene riscă să mai angajeze acum.
- Pentru a deveni pilot de linie, cursurile durează cel puţin doi ani
- În perioada stării de urgenţă, traficul pe aeroporturile din România a scăzut cu aproape 95%
Ciprian are 19 ani şi un vis: să lucreze în aviaţie. A început şcoala în urmă cu o lună, adică.în plină pandemie.
Ciprian, viitor însoţitor de bord: Nu m-a descurajat pentru că este visul meu de când eram mic. Lucrurile îşi vor reveni. Lumea o să călătorească în continuare, iar avionalele vor zbura.
La fel de hotârâţi sunt şi Horia şi David. S-au înscris la cursuri de doar două săptămâni, într-una dintre cele mai grele perioade prin care trece sectorul aviatic.
David, viitor pilot: Au fost momente când m-am gândit că banii ăştia mai bine îi investesc în altceva, dar luând în calcul ce poate oferi, am ajuns tot la concluzia că este cea mai bună alegere pentru o carieră de succes.
Horia, viitor pilot: În momentul în care voi termina cursurile, sper ca situaţia epidemiologică actuală va fi cu totul alta şi se va zbura normal.
Pentru a deveni pilot de linie, cursurile durează cel puţin doi ani.
Alexandra Marin, reporter Observator: Acum, comparativ cu anii trecuţi, singura diferenţă pentru studenţii şcolilor de aviaţie este că trebuie să poarte masca de protecţie atât la orele de zbor, cât şi la cele teoretice.
George Barbu, director al Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă: Ne-am reluat activitatea şi ne bucurăm să vedem că avem în continuare un număr mare de elevi. Este cea mai bună perioadă pentru a efectua cursurile. În continuare este cerere mare pentru piloţi.
Surprinzător, am putea spune, având în vedere previziunile Autorităţii Internaţionale de Transport Aerian, care a transmis că aviaţia îşi va reveni în totalitate abia în anul 2024.
Mai greu este acum pentru absolvenţii cursurilor. Puţine companii aeriene fac angajări în acestă perioadă. Andrei, de exemplu, încă nu şi-a văzut visul împlinit.
Andrei,pilot: Din punct de vedere al cursurilor, nu m-a încurcat. Mi-a oferit un răgaz de pregătire, de învăţare. În schimb, pentru viitor e o problemă. Vor fi doi ani sau trei mai dificili.
În perioada stării de urgenţă, traficul pe aeroporturile din România a scăzut cu aproape 95%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰