Antena Meniu Search
x

Curs valutar

De Paşte, oamenii din Ţara Moţilor alungă spiritele rele cu mult zgomot

Distracţie inedită în Ţara Moţilor. Pe lângă datinile deja cunoscute, în Câmpeni, în fiecare an, de Paşte, are loc un obicei mai puţin obişnuit. "Puşcatul cu carbid", căci aşa i se spune, se practică în toată această perioadă. Oamenii spun că alungă spiritele rele şi sărbătoresc Învierea Domnului.

de Redactia Observator

la 06.04.2019 , 14:20

Distracţie inedită în Ţara Moţilor. Pe lângă datinile deja cunoscute, în Câmpeni, în fiecare an, de Paşte, are loc un obicei mai puţin obişnuit. "Puşcatul cu carbid", căci aşa i se spune, se practică în toată această perioadă, dar mai ales în Săptămâna Mare şi, în special, în Noaptea Învierii. Oamenii spun că alungă astfel spiritele rele şi sărbătoresc Învierea Domnului.

Peste 100 de kilograme de carbid şi 30 de ţevi lungi de patru metri, pregătite special, sunt aranjate la lăsarea întunericului pe dealul din apropierea oraşului. 

Un localnic spune că "se folosesc ţevi de fier, carbit, la amestecul cu carbit şi apă iese un gaz. Gazul se numeşte acetilenă. La contactul cu flacăra explodează pur şi simplu".

Vezi și

Oamenii aduc şi cauciucuri care să întreţină focul toată noaptea.

Începând din ziua prinderii postului până în Noaptea Învierii se puşcă începând cu lăsarea serii pe toată durata nopţii până spre dimineaţă.

Pe vremuri, obiceiul din Ţara Moţilor se desfăşura altfel

La miezul nopţii, conform tradiţiei, toate ţevile se puşcă în acelaşi timp, iar zgomotul este asurzitor. 

Un alt localnic explică: "La începutul postului mai rar, după aceea, în apropierea Marelui Praznic, amplitudinea împuşcăturilor capătă un aspect mai accentuat, mai des".

Încântaţi de atmosferă, zeci de tineri s-au adunat aseară.

"E interesant că încă se mai păstrează tradiţia în rândul tinerilor. Îmi povestea tatăl meu cum se făcea pe vremuri. Mai demult nu puşcau cu ţevi, puşcau cu conserve. Şi era riscul când puşcau la conserve să le sară conserva în cap şi zicea că se distra de minune", povesteşte un localnic.

În trecut, obiceiul era mai puţin practicat de tineri. Însă, în ultimii ani, cei care vor să se distreze se organizează cât mai bine, iar în apropierea nopţii de Paşte, focurile se văd peste tot.

Tinerii îşi amenajează şi tabere, ca să reziste unei nopţi lungi de puşcat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri sociale » De Paşte, oamenii din Ţara Moţilor alungă spiritele rele cu mult zgomot