Pastrama de oaie, doar pe eticheta
Pofticiosii la pastrama de oaie vor trebui sa-si puna pofta-n cui sau sa aiba mai mult noroc decat castigatorul la Loto. Oaia nu e oaie, iar pastrama e doar pe eticheta
Singura modalitate pentru a nu pleca pacalit din piata ar fi un test la Institutul de Igiena Publica. Cine vrea sa vada specia de provenienta a carnii trebuie sa bage mana adanc in buzunar. Testele costa de zece ori mai mult decat carnea cumparata.
Orice vanzator e categoric. Pastrama pe care-o vinde mai scump decat orice produs din galantar e autentica. O recomanda eticheta si aspectul, daca te pricepi. Daca-l crezi pe cuvant, cumperi. Daca-ti mai place si pretul, iei mai mult.
Si totusi, in piete se vinde pastrama de oaie - cel putin pe eticheta - la acest pret. Si nu sunt putini cei care s-au pacalit si au platit pentru o delicatesa, dar s-au trezit cu altceva in farfurie. Reporterii Observator au vrut sa faca un experiment. Au luat mostre din produsele comerciantilor si au vrut sa le duca la analize. Un test costa in jur de 300 de lei. Punct si de la capat. Testul de determinare a speciei se poate face la Institutul de Igiena Publica si Sanatate Veterinara. Insa, de cum te prezinti acolo ca simplu cetatean, care vrea sa verifice calitatea unui produs, te lovesti de probleme.
Reprezentantii celeilalte autoritati cu posibilitati de control si sanctionare a neregulilor din piete, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, nu au dorit sa comenteze public pretul ridicat al anumitor teste si nici reticenta propriilor angajati. In concluzie, singurele solutii pentru clienti sunt sa cumpere din locuri sigure, sa nu se lase pacaliti de un pret mai mic si sa fie atenti la culoarea si mirosul carnii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰