Video Păstrăvul de fag, ciuperca valoroasă pentru care localnicii din Ibăneşti cutreieră cu orele pădurile: ''Conține multă lecitină''
Lăsăm livezile în urmă şi pornim pe cărările de munte în căutarea uneia dintre cele mai rare, dar extrem de gustoase ciuperci: păstrăvul de fag. Se aseamănă la gust cu trufele şi este foarte bogată în minerale şi vitamine, dar găsirea ei este o adevărată provocare pentru căutătorii de ciuperci.
Denumită popular păstrăvul de fag, buretele negru sau găinușa pădurii, Pleurotus Ostreatus este o ciupercă extrem de căutată. Şi asta deoarece este foarte gustoasă, dar şi foarte greu de găsit. Localnicii din Ibăneşti cutreieră pădurile cu orele pentru a da de urma bureţilor.
Reporter: Cât aţi umblat până aţi găsit?
Bloj Dumitru, localnic: Am umblat destul, vreo trei ore, şi încă mai umblăm.
Elena Matei, localnică: Cresc în pădurile de fag, pe lemn de esenţă tare, pe fag, nuc, ulm şi sunt primele ciuperci, primii bureţi care apar în perioada asta.
- Comorile ascunse ale României: Minideltă din inima unei păduri, din judeţul Prahova
- Când pică Paştele în 2026 şi în următorii ani
- 3 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 3 aprilie, Sfântul Nichita Mărturisitorul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, joi 3 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
Bureţii trebuie culeşi cât sunt fragezi, altfel devin prea tari pentru a mai putea fi mâncaţi. Pentru a-i găsi în timp util, culegătorii de ciuperci au marcat locurile unde aceştia cresc.
Elena Matei, localnică: Este bine să știi cioata, de la un an la altul, ca să te duci la aceeași cioată, altfel umbli zile întregi și nu găsești nimic, cum am pățit și noi azi.
Pentru ce este recunoscută ciuperca
Specialiştii spun că ciuperca este bogată în minerale şi vitamine, dar în special lecitină, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care este atât de căutată.
Mihai Gherghel, inginer silvic: Este o ciupercă extrem de căutată, pentru că are o carne foarte gustoasă. Ca și gust se aseamănă cu migdalele si de trufe. Se consumă în primul rând sub formă de tocăniţă. Conține foarte multe minerale, foarte multe vitamine. Conține multă lecitină.
Însă, pe cât de gustoasă şi de rară este, ciuperca distruge complet copacul pe care creşte.
Janos Paizs, vicepreședinte asociație micologică: Are atestat verificator ciuperci. Păstrăvul omoară copacul şi face putregai roşu.
Păstrăvul de fag se vinde cu preţuri cuprinse între 60 şi 100 de lei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰