Antena Meniu Search
x

Patriarhia Română, reacție dură după anunțul lui Orban privind anularea pelerinajului de Sf. Dumitru

Patriarhia Română a reacționat dur, luni, la anunțul făcut de premierul Ludovic Orban privind anularea pelerinajului de Sfântul Dumitru din București, pe fondul îngrijorărilor privind răspândirea noului coronavirus. Vasile Bănescu spune că gestul reprezintă „un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată”.

De Ana Maria Ghiarasim la 12.10.2020, 15:51
Patriarhia Română, reacție dură după anunțul lui Orban privind anularea pelerinajului de Sf. Dumitru
Patriarhia Română, reacție dură după anunțul lui Orban privind anularea pelerinajului de Sf. Dumitru - Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta
  • Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a spus că gestul de a anula pelerinajul reprezintă „un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată”.
  • Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent, se mai arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a spus despre decizia premierului că este ”ofensatoare” și a vorbit într-un comunicat de presă despre ”aroganță și autarhism decizional”.

Comunicatul Patriarhiei Române

Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare.

Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată. Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată. Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum.

Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni.

Pelerinajul organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări. 

Citește și:

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Patriarhia Română, reacție dură după anunțul lui Orban privind anularea pelerinajului de Sf. Dumitru