Antena Meniu Search
x

Patriarhul Daniel îi invocă pe Slavici şi Eminescu pentru construirea Catedralei Neamului

Şeful bisericii a spus că cei doi oameni de cultură au cerut acest lucru în versuri şi-n proză. Criticii literari au găsit cu greu această referire a lor. De fapt e vorba despre un articol publicat de Slavici în 1924.

Vezi și

Biserica a cerut consiliilor locale sute de mii de lei pentru continuarea lucrărilor, iar Guvernul a aprobat în ultima şedinţă din 2013, 10 miioane de lei pentru catedrală. Dar tot n-ajung.

Când a sosit la Bucureşti vestea că curcanii noştri au cucerit reduta Griviţa, Eminescu şi eu stăruiam ca românii din zilele noastre să ridice şi ei o catedrală la Bucureşti, unde nicio biserică mai încăpătoare, în care mulţi creştini pot să se roage împreună pentru binele obştesc.

Este o frântură dintr-un articol publicat de Ioan Slavici în 1924. Scriitorul vorbea atunci de ridicarea unei catedrale în cinstea soldaţilor care au luptat în Războiul de Independenţă.

Minune prea de tot mare n-ar fi, dacă trebuie să treacă fie măcar şi numai o sută de ani pentru ca să se poată începe zidirea unei catedrale la Bucureşti-dacă mai e să se facă un asemena început, spune Nicolae Ștefan Noica.

Şi s-a făcut. În 2011 a fost pusă piatra de temelie a lăcaşului de cult. Doi ani mai târziu, Biserica a cerut Consiliilor Judeţene din ţară sute de mii de lei, pentru că lucrările stagnau.

Ieri, biserica a apelat din nou la.cultura şi sensibilitatea românilor. Şi i-a invocat pe Mihai Eminescu şi Ioan Slavici.

Un fel de ctitori spirituali ai catedralei. În ochii Patriarhului Daniel dorinţa celor doi mari oameni de cultură nu trebuie întinată.

Biserica face orice să îi convingă pe români de importanţa acestei sfinte clădiri, stropită cu o sută de milioane de euro. A invocat chiar şi dorinţa de mult apusă a lui Mihai Eminescu. Poetul şi-ar fi dorit foarte mult această catedrală.

Armata a fost una şi a doua a fost biserica. De aceste două instituţii Eminescu nu a avut atitudine negativă sau critică faţă de ele, spune Dumitru Vatamaniuc, eminescolog.

Suntem ţara cu biserici ridicate perete-n perete. Într-o singură curte, în comuna Gaia din Sibiu, sunt trei biserici.

Până la Dumnezeul la care cu toţii ne închinăm, ne mănâncă sfinţii, cum spune o veche vorbă românească. Biserica este singura instituţie care nu plăteşte impozite. Mai mult, la ultima şedinţă de Guvern din 2013 biserica a primit 10 milioane de lei din fondul de rezervă destinat primăriilor. Bani cu care s-ar fi putut construi şcoli şi spitale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Patriarhul Daniel îi invocă pe Slavici şi Eminescu pentru construirea Catedralei Neamului