Patronii din turism plătesc cursurile elevilor pentru a-şi asigura personal
Patronii din turism recurg la măsuri extreme pentru a face faţă celei mai acute crize de personal de pe litoral: plătesc cursurile elevilor de la şcolile profesionale. Şase clase de învăţământ dual vor fi înfiinţate la Constanţa pentru a pregăti chelneri, ospătari sau recepţioneri.
Patronii din turism recurg la măsuri extreme pentru a face faţă celei mai acute crize de personal de pe litoral: plătesc cursurile elevilor de la şcolile profesionale. Şase clase de învăţământ dual vor fi înfiinţate la Constanţa pentru a pregăti chelneri, ospătari sau recepţioneri. Sezonul trecut a fost salvat de angajaţi din ţări exotice, Sri Lanka şi Vietnam.
David a urmat cursuri de ospătar la o şcoală profesională şi este un exemplu acum pentru tinerii care vor să înveţe o meserie.
Susţine că "am ales să fiu ospătar pentru că mi se pare o meserie curată, bănoasă, frumoasă totodată".
Şase clase de învăţământ dual vor funcţiona de anul acesta, în Constanţa, pe banii patronilor de pe litoral. Elevii vor primi burse de 400 de lei şi vor învăţa tot ce ţine de servicii în sezonul estival.
18.000 de angajaţi ar trebui să lucreze pe litoral, vara. Patronii se plâng însă că în ultimii ani numărul lor a scăzut la jumătate. Iar asta o simt cel mai bine clienţii, pe pielea lor.
Pe litoral, un ospătar începător câştigă în jur de 1.500 de lei pe lună, plus bacşişul. De aceea, mulţi preferă o slujbă în străinătate, iar patronii români trebuie să caute angajaţi în alte ţări.
Sri Lanka şi Vietnam sunt ţările de unde vin cei mai mulţi angajaţi în turism, dar patronii vor căuta personal şi în Africa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰