O echipă de documentarişti vrea să facă o călătorie pe urmele României de acum 100 de ani
O călătorie pe urmele României de acum 100 de ani. Este ideea inedită a unei echipe de documentarişti, la ceas de Centenar. Alături de fotografi, cameramani şi regizori, oamenii descoperă, în teren, ce a rămas din ţara de altădată.
O călătorie pe urmele României de acum 100 de ani. Este ideea inedită a unei echipe de documentarişti, la ceas de Centenar. Alături de fotografi, cameramani şi regizori, oamenii descoperă, în teren, ce a rămas din ţara de altădată. Iar ghid le este un album vechi, cu imagini realizate la solicitarea Regelui Carol al II-lea.
Trei echipe au pornit pe drumul României de altă dată. Inspiraţi de un album realizat în urmă cu o sută de ani de un fotograf neamţ, fac prima oprire în Ţara Moţilor, din Hunedoara. Vor să vadă cum arată astăzi casele de atunci. Aşa că poposesc într-o locuinţă din lemn, cu pridvor.
Următoarea oprire: Deva, acolo unde echipele îl întâlnesc pe Mircea Lac, profesorul declarat, recent, de UNESCO tezaur uman viu. Este cel care a încercat, de-a lungul vremii, să ducă mai departe civilizaţia lemnului.
- Când pică Paştele în 2026 şi în următorii ani
- 3 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 3 aprilie, Sfântul Nichita Mărturisitorul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, joi 3 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- 2 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Cu acest gând în minte, îndrumă şi astăzi sute de tineri pe drumul artei populare. În mâinile lor, lemnul, piatra şi chiar osul prind forme nebănuite.
La finalul periplului, cele mai frumoase fotografii vor fi adunate într-un nou album, unde prezentul şi trecutul ţării se vor uni.
Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii, iar cele trei echipe vor străbate mai bine de 2500 de kilometri, pe urmele României interbelice.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰