Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Eugen Teodorovici explică ce se va întâmpla cu pensiile românilor. Ce spune ministrul despre naţionalizarea Pilonului II de pensii

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, aduce noi lămuriri privind pensiile românilor și viitorului Pilonului II de pensii.

de Redactia Observator

la 17.04.2018 , 19:20

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe despre pensiile românilor

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, aduce noi lămuriri privind pensiile românilor și viitorului Pilonului II de pensii, după ultimele informații prezentate în Comisia economică din Senat.

Astfel, Teodorovici a exclus posibilitatea unor pensii diminuate pentru cei care au contribuit la Pilonul II, după ce, conform unor informaţii prezentate în Comisia economică din Senat, la fondul de pensii administrat privat nu au fost virate după 2008 contribuţii de peste un miliard de euro, deoarece nu s-au respectat prevederile iniţiale ale legii.

"Nu, nu este cazul să fie cineva îngrijorat de acest lucru. Nu a fost încălcată legea, s-a făcut o excepţie, o derogare. (...) Noi, odată ce ne-am angajat să transferăm acele procente către Pilonul II, s-au luat în calcul nişte randamente.

Articolul continuă după reclamă

Deci, nu putem să văduvim Pilonul II de sumele respective, pentru faptul că guvernele care au fost de-a lungul timpului nu au alocat acele sume.

Pe acelaşi subiect

Nu este niciun risc pentru cei care sunt la Pilonul II să aibă pensiile diminuate. În niciun caz. Este o obligaţie legală.

Chiar dacă un guvern ar putea să facă o astfel de năzbâtie, oamenii câştigă în instanţă fără niciun fel de problemă. Atât timp cât noi ne-am angajat ca stat, acest angajament există şi nu ai cum să îl laşi pe om să nu primească întreaga sumă pe care s-a contat", a declarat Teodorovici.

Teodorovici: "Nu se lucrează la niciun fel de ordonanţă"

Totodată, ministrul Teodorovici a negat ipoteza unei ordonanţe de urgenţă care să vizeze naţionalizarea Pilonului II de pensii.

"Nu se lucrează la niciun fel de ordonanţă. Am spus că se lucrează la un mecanism care să asigure în piaţă o posibilitate de a alege pentru contribuabil între Pilonul I şi Pilonul II. Deci, nimic ascuns, nimic altceva decât ceva care e normal pentru orice contribuabil", a mai declarat el.

Ministrul Finanțelor, despre pensiile românilor: Banii din Pilonul I ar putea fie investiţi

Totodată, ministrul a dat de înţeles că este posibil ca banii din Pilonul I de pensii să fie investiţi, pentru a aduce un randament mai bun.

"Orice stat, în mod normal - şi de fapt statele dezvoltate au şi această abordare, de a investi în şi în afara ţării respective. (...) Dorim să putem să fim atractivi, să putem să fim o posibilă alegere a fiecărui contribuabil. Ca să faci acest lucru, trebuie să fii transparent, în primul rând, trebuie să îl determini pe om, economic, să decidă să vină către tine. Şi cum poţi să faci asta, altfel decât acordându-i un randament mult mai bun, cu siguranţa că banul pe care astăzi îl alocă se va întoarce către el peste o anumită perioadă de timp la un nivel avantajos?", a precizat el.

Ministrul a menţionat că până la finalul acestui semestru va fi prezentat mecanismul vizat pentru sistemul de pensii.

"Până la finalul primului semestru, în acest an, o să prezentăm în mod public care este mecanismul la care noi, ca stat, ne-am gândit pentru a crea în piaţă o concurenţă reală, corectă şi să dăm această posibilitate de a alege pentru contribuabil", a menţionat el.

Preşedintele Comisiei economice din Senat: Banii din Pilonul II de pensii nu sunt banii statului

Preşedintele Comisiei economice din Senat, liberalul Florin Cîţu, a afirmat marţi că banii din Pilonul II de pensii nu sunt ai statului, ci privaţi, ei putând fi lăsaţi moştenire, ceea ce nu se poate întâmpla cu Pilonul I de pensii.

"În primul rând, prima minciună pe care trebuia să o demontăm este că banii din Pilonul II de pensii sunt banii statului. Nu sunt banii statului. Astăzi aţi văzut clar după discuţia cu administratorii Pilonului II, sunt bani privaţi. Ei pot fi lăsaţi moştenire, ceea ce nu se poate întâmpla cu Pilonul I de pensii, unde banii sunt pentru plata pensiilor nesimţite, speciale.

Al doilea lucru pe care voiam să-l demonstrăm este cel potrivit căruia nu sunt mai puţin bani în conturile individuale. S-a demonstrat astăzi, şi în cifre, că scăderea contribuţiei de la 5,1 la 3,75% înseamnă mai puţin bani în conturile individuale, adică pensii mai mici pentru toţi cei care aveau conturi la Pilonul II de pensii, generaţia 35-50 de ani, tocmai cei care astăzi susţin greul economiei", a spus Cîţu la Senat.

El a adăugat că orice intervenţie asupra Pilonului II de pensii înseamnă "volatilitate pe pieţele financiare, dobânzi mai mari şi costuri mai mari pentru toată lumea".

"Vă spun în premieră: săptămâna viitoare va fi o ordonanţă de urgenţă care va avea o variantă urâtă spre naţionalizarea Pilonului II de pensii..., dar orice intervenţie de acest gen înseamnă volatilitate pe pieţele financiare, înseamnă dobânzi mai mari pentru bugetul statului, înseamnă costuri mai mari pentru toată lumea", a susţinut adăugat Cîţu.

Sursa: Agerpres

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Eugen Teodorovici explică ce se va întâmpla cu pensiile românilor. Ce spune ministrul despre naţionalizarea Pilonului II de pensii