Antena Meniu Search
x

Pericolul din mâncarea de post de la rafturi: aditivi, coloranţi, E-uri

Pentru cei care ţin postul Crăciunului, nutriţioniştii au un avertisment: mesele se pot transforma într-un cocktail chimic. Şi asta pentru că produsele vegetale din magazine sunt sărace în proteine şi în fibre, dar bogate în aditivi alimentari.

de Redactia Observator

la 17.11.2019, 22:10

Vezi și

Pentru cei care ţin postul Crăciunului, nutriţioniştii au un avertisment: mesele se pot transforma într-un cocktail chimic. Şi asta pentru că produsele vegetale din magazine sunt sărace în proteine şi în fibre, dar bogate în aditivi alimentari. Ce puteţi consuma sănătos în această perioadă, vă arătăm în materialul următor.

Postul Crăciunului a început de trei zile şi mulţi români se abţin de la carne, lapte şi ouă în această perioadă. Aşa că în magazine caută alternative.

Însă nu toate mâncărurile de post de la raft sunt şi sănătoase. Cele mai multe pateuri vegetale sunt adevărate bombe chimice, spun specialiştii. Conţin multă apă, ulei vegetal şi E-uri. Iar soia e prezentă într-o cantitate foarte mică în acest caz, doar 7%. 

Probleme sunt şi la alte produse "de post". Produsele lactate. Sunt tot felul de produse care imită ideea de iaurt şi care sunt produse de post, care conţin lapte de soia. Iar dacă ne uităm pe laptele din soia, constatăm ca majoritatea sunt modificate genetic. Pentru a putea ajunge la gustul pe care ni-l dorim au foarte mulţi coloranţi, conservanţi şi E-uri. 

Pe acelaşi subiect

Nutriţioniştii spun că cei care ţin post ar trebui să mănânce mai mult în aceste zile, pentru că alimentele vegetale nu au la fel de multe proiteine precum cele de origine animală. Iar vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul şi menţine oasele puternice, lipseşte din mâncărurile de post de obicei.

Există o foarte mare varietate de produse de post în acest moment, sub formă de mezeluri din soia, sub formă de Tofu, pateuri, şniţele din soia. Sigur, se pot consuma din când în când, însă nu vor constitui baza hranei de post. Sunt foarte dezechilibrate din punct de vedere nutriţional. Având foarte multă sare, având foarte multe grăsimi hidrogenate.

Există, însă, variante pentru cei care vor să ţină postul până la capăt, fără probleme de sănătate. De pildă, la micul dejun, o salată de vinete cu pâine de secară. Sau cereale şi fructe. Fasole bătută, năut sau linte ar putea fi servite la prânz, cu salată de varză cu dovleac. 

Postul Crăciunului se încheie în data de 25 decembrie.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Pericolul din mâncarea de post de la rafturi: aditivi, coloranţi, E-uri